Adam Černý: Orbán a Babiš se shodnu, ale v lecčem se i liší

30. listopad 2018

O sousedech v mezinárodní politice platívá to, co o příbuzných, těžko si je vyberete, protože s rodinou a s mapou nic nenaděláte.

A když někoho v minulosti napadlo mapu překreslit, bez války se to zpravidla neobešlo.

Lída Rakušanová: Neotřelé nápady netradičních politiků

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho český hostitel Andrej Babiš si (lidově řečeno) vzájemně sednou.

K příznivým okolnostem minulého čtvrtstoletí ve střední Evropě patřilo, že vztahy mezi zeměmi tohoto regionu nebyly tak konfliktní jako například před druhou světovou válkou, anebo tak svázané geopolitikou, jako za dob studené války.

Po pádu komunistických režimů dokonce vzniklo visegrádské seskupení založené na společném úsilí propojit se s demokratickými státy v západní Evropě.

Dnešek, kdy celá visegrádské čtveřice je součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, nabízí mnohem rozrůzněnější obraz. A je to vidět na vzájemných dvoustranných návštěvách, jakou je i nynější cesta maďarského premiéra Viktora Orbána do Prahy.

Hlasitý odpor vůči imigrantům

Ze setkání s premiérem a prezidentem pochopitelně zaznívají souhlasné tóny, ty však nezastřou viditelné rozdíly. Vyplývají z povahy věci při porovnání politické zkušenosti Viktora Orbána, který stojí v čele vlády celkem 12 let, a Andreje Babiše, který je premiérem ani ne rok.

Jiří Leschtina: Tovaryš Babiš a jeho mistr Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostřed) v rozhovoru s šéfy vlád Slovenska Peterem Pellegrinim (vlevo) a Česka Andrejem Babišem před koordinační schůzkou Visegrádské skupiny v rámci neformálního summitu EU v Salcburku

Spojenectví, které se rychle utužuje mezi Viktorem Orbánem a Andrejem Babišem, zdůvodňuje český premiér především bojem s migrací. V něm je podle Babišova mínění maďarský premiér nejdůslednější ze všech evropských politiků.

První z nich zkušený rétor, který dokáže oslovit naplněné náměstí, zatímco druhý přes veškerou obratnost stěží může pokládat veřejné politické projevy za svou silnou disciplínu.

Viktor Orbán se po letech strávených u moci nyní může spolehnout na podporu celé sítě vládě nakloněných médií, která se nejnověji sdružila do jediného konglomerátu, takže opozice má jen velice omezenou šanci oslovit veřejnost.

Jeho český protějšek oproti tomu musel své podnikání, včetně médií, přesunout do svěřenského fondu, proto i když přetrvávají pochybnosti, že tyto vazby nebyly zcela přerušeny, předseda vlády a hnutí ANO nedisponuje ani zdaleka tak velkým veřejným prostorem jako jeho protějšek.

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Větší rozdíly jsou vidět při porovnání zahraničně politických zájmů premiérů Maďarska a Česka. Zatímco Viktor Orbán se například pravidelně setkává s ruským prezidentem a vzájemné vazby posiluje strategicky významná zakázka výstavby jaderných bloků v Paksi, jeho český premiér dosud oficiální setkání s Vladimirem Putinem neabsolvoval, což ho koneckonců odlišuje i od českého prezidenta.

Proto teprve uvidíme, zda premiér Babiš bude mít chuť se vydat cestou Orbána, jehož vztahy k západní Evropě a poslední dobou i k Washingtonu mají do idyly daleko.

Jediným výrazným společným rysem předsedů vlád Maďarska a Česka je hlasitý odpor vůči imigrantům, což je přitažlivé téma pro domácí publikum, ale vzhledem k razantnímu poklesu žadatelů o azyl spíše umělé.

Adam Černý

Vzájemné obchody, z nichž nejnověji vynikají ty zbrojní, jistě vzájemné vztahy posílí. Jejich kvalitu však mnohem lépe prověří nastávající jednání o víceletém unijním rozpočtu, kde Visegrád v minulosti ve zkouškách soudržnosti příliš neobstál.

autor: Adam Černý
Spustit audio