Adam Černý: Nové francouzské vládě hrozí vnitřní spory

4. duben 2014

Výměna premiéra je první manévr, který napadne každého francouzského prezidenta, jehož politickému táboru dají voliči na pamětnou. Jenže jedna věc je po obecních volbách, v nichž se levice propadla, postavit do popředí novou, atraktivnější figuru, jakou byl až dosud ministr vnitra, a druhá otázka, zda nová, obměněná sestava dokáže zvrátit dlouhodobý nepříznivý trend.

Protože Manuel Valls je sice podle průzkumů veřejného mínění spolehlivě populárnější než dlouhodobě neoblíbený prezident, ale v řadách levice se najde dost kritiků, kterým připadá příliš sociálně demokratický, což ve francouzských poměrech znamená příliš blízko středu.

Nového premiéra tak čeká několik těžkých úkolů najednou. Prezident chce, aby ožil růst ekonomiky, což má přinést nižší nezaměstnanost, aby se udržela sociální spravedlnost a aby vzrostla kupní síla obyvatelstva. Jak však dosáhnout těchto cílů, když vládu má vést premiér orientovaný více do středu, vedle něhož posílil levicově orientovaný Arnaud Montebourg, který povede ministerstvo hospodářství?

Čtěte také

Rozdíly mezi jednotlivými proudy Socialistické strany nevěští pro vládní většinu nic dobrého, když navíc její dosavadní součást, zelení, odmítli vstoupit do vlády vedené Vallsem a navíc se nechali slyšet, že v úterý při hlasování o důvěře vládě v Národním shromáždění není jejich podpora předem daná. Francouzská levice tak projevuje svou tradiční slabost, že od okamžiku, kdy se dostane k moci, některé její části se nadále chovají vůči vládě jako opozice.

Spory na levici mohou podminovávat snahu vládu v Paříži vyjednat s partnery v Evropské unii novou důležitou úlevu, o níž se zmínil Francois Hollande, když oznamoval výměnu premiéra. Francii se již dvakrát prodloužila lhůta pro snížení deficitu rozpočtu k úrovni tří procent hrubého domácího produktu, naposledy až do roku 2015. Nevýrazné reformní kroky a chabý hospodářský růst jsou příčinou, proč by vláda v Paříži měla své úsilí o nápravu veřejných financí urychlit.

Franouzský prezident François Hollande oznámil, že novým premiérem jmenuje Manuela Vallse, dosavadního ministra vnitra a nejpopulárnějšího politika levice (na snímku zcela vpravo)

Prezident Hollande se však nechal slyšet, že dohodnuté závazky sice platí, ale že o krocích a tempu by se mělo diskutovat. Největší zkouškou nového premiéra Vallse a jeho vládní sestavy složené z rozdílných křídel socialistů tak bude, zda bude schopna se dohodnout na společném účinném postupu a hlavně zda bude schopna ho sladit se závazky, které dala ostatním členům eurozóny.

autor: Adam Černý
Spustit audio