Adam Černý: Nizozemci dostanou dárek, konečně vládu

14. prosinec 2021

Po odchodu Angely Merkelové z evropské politiky se služebně nejstarším mezi prezidenty a premiéry stává Nizozemec Mark Rutte. Tuto pozici dosud nahlodává okolnost, že od poloviny letošního ledna stojí v čele udržovací vlády. To, když se široká koalice rozpadla po skandálním odhalení, že několik desítek tisíc rodin, většinou lidí s dvojím občanstvím, bylo falešně obviněno ze zneužívání sociálních dávek.

Od té doby Nizozemci marně vyhlíželi, kdy strany vzešlé z předčasných voleb poskládají novou vládu s řádným mandátem.

Čtěte také

I v politice se dárky obvykle nadělují k pevnému termínu, takže Nizozemci se nového ministerského kabinetu dočkají ještě před Štědrým dnem.

Jak už to však u vánočních dárků někdy bývá, nevypadá to na zvláštní překvapení. Už počtvrté za sebou se do čela vlády postaví Mark Rutte, což zdůrazní jeho výjimečnou schopnost přežití.

Staronový premiér stane v čele prakticky staronové koalice, v níž se mění jen poměr sil, když si po předčasných volbách některé vládní strany vyměnily místo na pomyslném žebříčku a kdy jedinou výraznější změnou byl pokles pravicově populistické Strany svobody Geerta Wilderse z druhého na třetí místo, což posílilo nechuť tradičních stran se s ní paktovat.

Výstavba nových jaderných elektráren

Nejen Nizozemci se divili, proč se na nové vládě tak dlouho dohadují strany, které spolu vládly a které věděly, že se po volbách sejdou u jednacího stolu. Někdy však hůře hledají shodu právě ti, kteří se dobře znají.

Čtěte také

Svou roli hrály i nevalné osobní vztahy.

Například Mark Rutte byl obviňován, že lhal při výpovědi v parlamentu, a vyšlo také najevo, že někteří z partnerů nechtěli, aby ve vládě zaujal místo křesťanskodemokratický poslanec podezíraný, že médiím pustil informace o skandálu, který způsobil pád vlády.

V praktické rovině hrála roli lepší pozice centristů ze strany D´66, kteří se po volbách vyhoupli na druhé místo. Ti prosazují sociálně citlivá opatření umožňující dostupnější nájemní bydlení, včetně výstavby jednoho milionu bytů během deseti let. A s ohledem na stárnutí populace by chtěli uvolnit příchod přistěhovalců.

Proti tomu v široké koalici stál posun Rutteho liberálů doprava, kteří přitvrzením vůči imigraci reagovali na vzestup Wildersovy strany stavící na euroskepsi, a na kritice přistěhovalců, a to i těch ze střední a východní Evropy.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Pro stávající i příští českou vládu bude lákavé, že Nizozemsko počítá s výstavbou nových jaderných elektráren.

Na případné sbližování v tomto ohledu, které by uvítala i Francie, však dojde, až Mark Rutte představí svou čtvrtou vládu oficiálně. Tím se jeho pozice služebně nejstaršího evropského lídra stane rovněž oficiální.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio