Adam Černý: Nigela Farage čeká životní zkouška

6. březen 2015

Loňská oslava zisku největšího počtu britských mandátů v Evropském parlamentu byla bouřlivá, ale vůdce Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage za skutečné měřítko svého úspěchu bude považovat až výsledek letošních květnových voleb do Dolní sněmovny.

Na cestě mu stojí dvě významné překážky.

Zaprvé, je to většinový volební systém, ve kterém nestačí, že průzkumy předpovídají Farageově UKIP kolem 15 procent hlasů, tedy spolehlivě třetí pořadí za tradičními konzervativci a labouristy, protože to, co se počítá, jsou pouze první místa v jednotlivých obvodech.

Druhou největší slabinou strany, která nepožaduje nic menšího než odchod Spojeného království z Evropské unie, je nedostatečně propracovaný program.

Stejné průzkumy, které věští UKIP patnáctiprocentní podporu, také ukazují, že britští voliči mají sice často odtažitý vztah k evropské integraci, ale největší starosti jim dělá třeba stav a budoucnost zdravotnictví, které v zemi v rozhodující míře po léta bez ohledu na střídání pravých či levých vlád zajišťuje státem kontrolovaná instituce.

Čtěte také

Nigel Farage se proto rozhodl, že dalším klíčovým tématem jeho strany bude imigrace, a to zvláště lidé přicházející do Spojeného království ze střední a východní Evropy, jmenovitě z Bulharska a Rumunska.

Obchvatný manévr vyšel pouze zčásti, protože téma přistěhovalectví a s ním spojené podezření, že cílem je zneužívání britského sociálního systém, převzali konzervativci, nyní vládnoucí v koalici s liberálními demokraty.

Nigel Farage se rozhodl, že dalším klíčovým tématem jeho strany bude imigrace, a to zvláště lidé přicházející do Spojeného království ze střední a východní Evropy.

Navíc je takřka jisté, že velké tradiční strany, toryové a labouristé, se potichu dohodly, že eurofobní protestní strana je jejich společným nepřítelem, a proto budou ve dvou měsících zbývajících do voleb akcentovat ta témata, ve kterých UKIP není silná.

Klíčovým měřítkem Farageova úspěchu bude, zda se jemu osobně podaří vstoupit do Dolní sněmovny, aby mohl na svou politiku upozorňovat už na domácím hřišti a ne v Britům vzdáleném Štrasburku či Bruselu.

Právě proto uspořádal předvolební sjezd UKIP v hrabství Kent, v lázeňském městě Margate, kde Nigel Farage bude v květnu usilovat o zisk poslaneckého mandátu.

autor: Adam Černý
Spustit audio