Adam Černý: Německo - Zelení dělají povolební účty

30. září 2013

Truchlení nad stěhováním liberálů ze Spolkového sněmu bylo v německých médiích mnohdy spontánní, protože z celostátní scény mizí strana, která byla v době po druhé světové válce u moci déle než křesťanští demokraté. FDP si však o svou porážku koledovala mnohokráte a letos ji dorazila kampaň Angely Merkelové. Ta kolem dokola opakovala, že volič, který si ji chce jako kancléřku udržet, má jí odevzdat oba hlasy, tedy ten určený pro konkrétního kandidáta v daném volebním obvodě i ten druhý určený pro tu či onu stranu.

Úmysl Angele Merkelové vyšel lépe a tedy jinak, než zamýšlela. V příštích čtyřech letech si chtěla liberály jako koaličního partnera ponechat, ale slabší, než když v minulých volbách dosáhli na patnáct procent hlasů. FDP však zchudla tak, že zůstala přede dveřmi Bundestagu, a kancléřka si musí hledat nového spojence. Jako první připadají v úvahu sociální demokraté, kteří se však do koaličního chomoutu nehrnou kvůli vzpomínce na to, jak je voliči před čtyřmi lety za velkou koalici vytrestali.

Když se jeden potenciální snoubenec zdráhá, dáma může dát najevo, že ve svém seznamu najde i jiné telefonní číslo. Proto Angela Merkelová neškrtá úvahy o spojenectví se zelenými. Byl by to historický krok, který by však vyžadoval velkou snahu z obou stran s ohledem na programové rozdíly a na leckdy nevalné osobní vztahy. A také jistý čas na strávení nynější hořkosti.
Němečtí zelení, nebo lépe řečeno jejich dosavadní vedení s Jürgenem Trittinem v čele, se před dvěma roky nechali unést průzkumy veřejného mínění, které jim věštily přes dvacet procent hlasů. V neděli jich dostali osm a půl, což nelze nazvat jinak než debakl. Historický vůdce zelených Joschka Fischer strčil prst do bolavé rány, když vzkázal, že zelení se dopustili "osudového omylu", protože opustili svá základní témata spojená s ekologií a s ochranou osobních práv. Jürgen Trittin, který ve vedení zelených prosazoval levicovější směr, vystrašil městské liberální voliče, tradiční oporu zelených, programem zvyšování daní.

Trittin a další již ohlásili, že na své dosavadní funkce nebudou kandidovat. Přiznávají se tak k odpovědnosti a zároveň se mohou oslabit osobní výhrady, které vůči zeleným má hlavně vlivná bavorská část vítězných konzervativců. Jestli se sociální demokraté rozhodnou, že se velké koalici vyhnou, nové vedení zelených bude muset řešit obtížné dilema: Zda obnovit své síly pobytem v opozici, anebo si spravit pachuť z volebního neúspěchu politickou svatbou s Angelou Merkelovou. V obojím případě se němečtí zelení ocitnou na začátku.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.