Adam Černý: Německo chystá vyrovnaný rozpočet

14. březen 2014

V době, kdy většina evropských zemí za největší výkon v oblasti státních financí pokládá, že deficit nepřekročí úroveň tří procent hrubého národního produktu, zní nynější zpráva z Německa jako velké překvapení. Jinak spíše střídmý spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble si dal velice záležet, aby na své tiskové konferenci zdůraznil, že velká koalice konzervativců a sociálních demokratů na příští rok 2015 počítá s vyrovnaným rozpočtem.

Naposledy se něco takového podařilo proslulému Bavorovi Franzi-Josefu Straussovi jako správci spolkové pokladny v roce 1969.

Vláda v Berlíně by si už jen za své odhodlání respektovat do ústavy zapsanou dluhovou brzdu zasloužila pochválit. Zároveň však platí, že která jiná země v Evropské unii by měla dát dohromady vyrovnaný rozpočet než právě Spolková republika, která všechny kolem dokola přesvědčuje, že státní dluhy je třeba nikoli donekonečna zvyšovat, ale naopak splácet?

Ve fungující parlamentní demokracii však až na úplné výjimky nelze čekat, že by se vláda od opozice dočkala příliš velké chvály, tím spíše, že v Německu po loňských zářijových volbách a ustavení velké koalice nemá opozice takřka žádnou možnost, jak se vůli vlády účinně postavit. Hodně práce proto odvedli ekonomové, kteří po Schäbleho vystoupení, kde si pochvaloval, jak dokáže držet předvolební slovo, začali poukazovat na slabá místa rozpočtu pro příští rok. Tím největším je fakt, že o jeho vyrovnanost se mají zasloužit výhradně vyšší příjmy do státní pokladny a že do oblasti státních výdajů se vládní koalice naopak neodvážila sáhnout.

V této slabině se ukrývá největší riziko, protože vyrovnanost německého rozpočtu pro rok 2015 je založena na optimistickém předpokladu, že krize eurozóny odeznívá a žádná jiná není v dohledu. I na nevyhnutelnou otázku, zda vládní koalice do svých výpočtů zakalkulovala případná rizika plynoucí z rostoucí konfrontace mezi Ruskem a Západem, které si vzájemně hrozí sankcemi kvůli Ukrajině, ministr Schäuble promptně opáčil, že případné hospodářské a finanční důsledky jsou zvládnutelné.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.