Adam Černý: Německo a Francie se přou o vývoz zbraní

29. březen 2019

Když letos v lednu prezident Macron a kancléřka Merkelová podepisovali takzvanou Cášskou smlouvu, vypadalo to na obnovu partnerství mezi sousedy na obou březích Rýna.

Velká gesta však nejlépe změří reálné výsledky. V případě Francie a Německa se to týká otázek obrany, konkrétně vývozu zbraní. Protože společná obrana se snáze financuje společným rozvojem a výrobou velkých projektů a náklady na tanky či bojová letadla se snadněji vrátí, když se je daří exportovat.

Ivan Hoffman: Cášská smlouva

 Smlouvu o spolupráci podepsali Angela Merkelová a Emmanuel Macron v Cáchách

Z toho, co slyšíme o Cášské smlouvě, plyne, že Německo a Francie chtějí prohloubením vzájemné spolupráce zlepšit své výtečné vztahy.

Právě tady musely francouzsko-německé plány kolidovat, protože Německo z historických důvodů bývá ve vojenských věcech obezřetnější. A protože v Berlíně dnes vládnou křesťanští a sociální demokraté, z nichž ti druzí si do loňské koaliční smlouvy prosadili stran exportu zbraní silné podmínky, zatímco Paříž bývá v tomto ohledu pragmatická.

Z těchto důvodů se ve středu mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert vyjadřoval vyhýbavě po zasedání německého kabinetu, na němž byl – zcela v duchu letos podepsané Cášské smlouvy – přítomen francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Novináři se dotazovali, zda bude ukončeno embargo uvalené na export zbraní do Saúdské Arábie, které Berlín vyhlásil jednak jako odpověď na loňskou vraždu opozičního novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu, jednak jako reakci na čtyři roky trvající válečný konflikt v Jemenu, na němž se Saúdové přímo podílejí a který podle OSN vyvolal největší hladomor za posledních sto let.

Německá domácí politika

Luboš Palata: Se Slováky si Češi dlouho nevystačí. Francie a Německo ukázaly v Cáchách cestu

Smlouvu o spolupráci podepsali Angela Merkelová a Emmanuel Macron v Cáchách

Dodnes vzpomínám, jaká to byla na přelomu tisíciletí úleva, když se premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda dohodli nejen na ukončení dělení federálního majetku, ale pak spolu podepsali celou sérii dohod.

Francie vzkázala svůj názor velice otevřeně, když její velvyslankyně v Berlíně tento týden napsala, že současná situace je neudržitelná a že německá exportní politika ohrožuje evropské obranné projekty.

Kancléřka Merkelová sice minulý měsíc dala najevo jistou ochotu ke kompromisu, když na mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásila, že jsou sice dobré důvody ke striktním podmínkám exportu zbraní, ale zároveň existují dobré důvody ke společnému postupu v obranné politice.

Dohoda s Paříží a také s Británií, protože některé projekty jsou vícestranné, však závisí na domácí německé politice. Sociální demokraté, kteří chtějí přilákat zpět dříve ztracené voliče, zdůrazňují levicové akcenty a připomínají koaliční smlouvu a její podmínky týkající se exportu zbraní.

Adam Černý

Francii ani Británii nakonec vláda v Berlíně nepotěšila, když v pátek rozhodla prodloužit zbrojní embargo o další půlrok. V sázce se tak ocitají kontrakty se Saúdskou Arábií, která má po Spojených státech a Číně třetí největší vojenské výdaje na světě a která má například zájem koupit stíhací bitevníky Eurofighter Typhoon v ceně více než 11 miliard eur.

autor: Adam Černý
Spustit audio