Adam Černý: Na eurovolby se nejvíce těší populisté

25. duben 2014

Měsíc před volbami do Evropského parlamentu se zdá, že nejvíce důvodů těšit se na jejich výsledky má populistická pravice i levice, a to nejen s ohledem na příznivé skóre v průzkumech veřejného mínění.

Například v Německu ústavní soudci svým rozhodnutím zrušit povinnou tříprocentní hranici dali naději třeba neonacistické Národní straně Německa, že i její zástupce letos zasedne ve Štrasburku.

Euroskeptická Alternativa pro Německo, která se loni jen těsně nedostala do Bundestagu, si dělá zuby dokonce na dvouciferné skóre a podobně by mohly dopadnout i euroskeptické a navíc silně populistické formace, jako je francouzská Národní fronta nebo nizozemská Strana svobody.

Klasické strany pravice i levice se samy oslabují neschopností najít účinný protilék na nástup extremistů. Přitom pro strany hájící to, čemu se poněkud neurčitě říká evropské hodnoty, by nemělo být nic snadnějšího než poukázat na nejviditelnější slabinu populistů zprava i zleva, protože jedny i druhé spojuje až fascinace ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který nyní v zahraniční i domácí politice popírá elementární pravidla demokracie, tedy základní hodnoty, na níž je založeno propojování evropských států.

Čtěte také

Pochopení pro takříkajíc "oprávněné historické nároky" prosazované násilným záborem a i pro ilegální vojenskou infiltraci na východ Ukrajiny je patrné ve Spolkové republice jak u Alternativy pro Německo, tak u postkomunistické Die Linke.

Jenže extremisty z obou stran politického spektra by tradiční politické strany mohly kritizovat za jejich obdiv vůči Moskvě jen za podmínky, že by samy byly schopny vůči dnešním postupům Kremlu, a to především na Ukrajině, zaujmout jednoznačný a účinný postoj. A právě to klíčovým evropským hráčům schází.

Takový stav jen podporuje vyhlídku, že ti občané, kteří se na konci května budou obtěžovat k volebním urnám, pochopí danou příležitost jako možnost, jak potrestat etablované strany s postranní myšlenkou, že příliš neriskují, když podpoří strany, které by jinak nevolili. Tady se však skrývá největší riziko a omyl, protože extremisté či mírněji řečeno populisté si získané hlasy vyloží ne jako trest konkurence, ale jako potvrzení správnosti vlastní politiky.

autor: Adam Černý
Spustit audio