Adam Černý: Marine Le Penová nabývá ve Francii na síle

18. říjen 2013

Doplňovací volby do rady v provensálském departementu ve městě Brignoles by za jiných okolností byly okrajovou záležitostí, nebýt však jejich zcela překvapivého výsledku. Kandidát krajně pravicové Národní fronty tady nejprve v prvním kole vyřadil konkurenta ze Socialistické strany, aby ve finále porazil i zástupce klasické pravice ze Svazu pro lidové hnutí, a to navzdory výzvě všech "republikánských" stran, tedy klasické pravice i levice, že je třeba vítězství Národní fronty zabránit.

Jak vidno, dnešní Francie, přinejmenším na svém jihu, už nemusí být schopna podobného vzepětí jako na jaře 2002, kdy po postupu Jeana-Marieho Le Pena z prvního kola prezidentských voleb se proti němu klasická pravice i levice sjednotila, aby vítězný Jacques Chirac nakonec získal ve druhém kole 80 procent voličských hlasů.

Volby do rady departementu jistě nelze postavit na roveň volbám hlavy státu. Ale posilování krajní pravice opakovaně dokazují průzkumy veřejného mínění. Z toho nejnovějšího vyplynulo překvapivé zjištění, že takřka polovina Francouzů, přesně řečeno 46 procent, pokládá za nejlepšího soupeře nynějšího prezidenta Francoise Hollanda nikoli některého z reprezentantů klasické pravice, ale předsedkyni Národní fronty Marine Le Penovou.

Politici obvykle mají sklon nepříjemné zprávy zlehčovat, v reakci na nejnovější průzkum však byl prezident Hollande zcela otevřený: "Tato zpráva znamená budíček." Uvědomit si blížící se riziko je jedna věc a druhou je najít přiměřenou a účinnou odpověď.

Úspěch Marine Le Penové koření v nevalné ekonomické situaci, ve které lze za příčiny potíží obvinit přistěhovalce a podle názoru krajní pravice samozřejmě i Brusel, případně nyní i Berlín. Pravda je však taková, že za domácí francouzské potíže nesou odpovědnost jedna za druhou nynější levicová vláda i její pravicové předchůdkyně. Nynější obava, že lepenistická Národní fronta má ve Francii šanci výrazně uspět příští rok ve volbách do Evropského parlamentu, je zcela namístě. Hlavním protiargumentem tu může být pouze oživení hospodářství a řešení je v rukou především levicové vlády v Paříži.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.