Adam Černý: Maduro se ve Venezule bez pomoci zvenčí u moci neudrží

1. únor 2019

Nicolás Maduro jako nástupce Huga Cháveze v čele Venezuely neuspěl. Za více než pět let, co je u moci, se země s největšími ropnými zásobami na světě ekonomicky zhroutila.

Propad chávismu, této místní verze kubánského socialismu, má snadno pojmenovatelné příčiny.

Jan Fingerland: Venezuela se vrací do dějin

Juan Guaidó

Zpráva, že ve Venezuele lidé demonstrují proti vládě, by mohla být stejná včera, vloni nebo před pěti lety. Je situace tentokrát jiná?

Rozsáhlé sociální programy, které za Madurova předchůdce pomohly řadě chudých Venezuelců, si státní pokladna po poklesu cen ropy, které se dnes navíc těží nejméně za posledních sedmdesát let, už nemůže dovolit a nekompetence spolu se šířící se korupcí přispěly k tomu, že zatímco za Huga Cháveze se někteří lidé těšili, že dostali jednoduchý byt v panelovém domě postaveném ruskou společností, dnes titíž lidé na vyprázdněném trhu stěží seženou základní potraviny.

V mnoha zemích by podobnou situaci vyřešily volby následované střídáním u moci. Ale právě loňské prezidentské volby provázely tak silné důkazy o manipulaci a falšování, že byly všechno možné, jen ne spravedlivé.

To byl důvod nynější politické krize ve Venezuele, protože mladý vůdce opozice, předseda parlamentu Juan Guaidó se odvolal na článek ústavy, který stanoví, že pokud hlava státu nemůže vykonávat svou funkci, tak jej do uspořádání nových voleb zastupuje předseda parlamentu.

Zájmy Číny a Ruska

Nicolás Maduro se stále ještě může opřít o špičky armádního velení, protože jen generálů, kteří jsou materiálně zabezpečeni, sám najmenoval na dvě tisícovky. Na nižších úrovních už může být loajalita důstojníků slabší, protože například major dostává měsíčně 38 tisíc bolívarů, což odpovídá zhruba 15 americkým dolarům, a vystačí s nimi na pár dnů.

Chávez a Maduro dovedli Venezuelu na pokraj katastrofy, vysvětluje krizi v zemi Alexandr Vondra

Nicolás Maduro

Venezuela chystá protesty proti autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi a za konání předčasných voleb. Opoziční politik Juan Guaidó se prohlásil za prezidenta, uznaly ho USA a další země. Maduro ale uznat svého oponenta odmítá. Kdo způsobil současnou krizi ve zemi? 

Proto v zemi mají výsadní postavení bezpečnostní poradci z Kuby a proto tolik sledování, co a kdo říká a s kým se stýká, a proto tak časté přesouvání velících důstojníků z místa na místo.

Příčiny venezuelské krize jsou zjevně domácího původu, ale v zemi se zřetelně promítají vnější zájmy. Hodně se mluví například o těch amerických, zvláště nyní, když prezident Donald Trump vyhlásil další hospodářské sankce, které madurovský systém odřezávají od příjmů z ropy, jejíž valná část se zpracovává v amerických rafinériích.

Stejně významné jsou však i zájmy Číny a Ruska, které Venezuele poskytly půjčky v řádech desítek miliónů dolarů. Moskva se na rozdíl od Pekingu angažuje mnohem výrazněji, protože prezident Vladimir Putin nynější krizi vidí výhodnou příležitost.

Adam Černý

Stěží by se mohl vojensky angažovat, jako třeba v Sýrii, ale chaos a násilí v ulicích by mu pro domácí publikum posloužily jako důkaz, co přináší zahraniční vměšování. Ale paradoxně právě bez hospodářské pomoci zvenčí má Nicolás Maduro pramalou šanci přežít.

autor: Adam Černý
Spustit audio