Adam Černý: Katalánské volby nepřinesly řešení krize

22. prosinec 2017

Od předčasných voleb do katalánského regionálního parlamentu si oba soupeřící bloky slibovaly, že se ukáže, kdo má větší podporu občanů. Výsledek čtvrtečního hlasování však lze vyložit dvojím způsobem - natožpak, aby bylo možno přehlížet poraženou menšinu.

Už se samotnou většinou je svízel vyplývající z volebního systému. Stoupenci samostatnosti Katalánska sice vzhledem k počtu získaných poslaneckých mandátů mohou dát dohromady většinu poslanců, ale obhájci společného španělského státu mohou zdůrazňovat, že pro ně se vyslovila většina hlasujících.

Něco podobného se přihodilo v loňských amerických prezidentských volbách, kdy se vítězem s podporou většiny volitelů vzešlých z jednotlivých států stal Donald Trump, přestože pro jeho soupeřku Hillary Clintonovou hlasovalo celkově o několik miliónů občanů více.

Ani po sečtení hlasů není zdaleka jisté, že se podaří vyřešit akutní katalánský problém. Zřejmým poraženým je premiér vlády v Madridu Manuel Rajoy, který podcenil situaci v jedné z nejbohatších španělských provincií a na požadavky separatistů začal reagovat pozdě.

Hlasování v Barceloně. Ani po sečtení hlasů není jisté, že se podaří vyřešit akutní katalánský problém

Pokusy o politický dialog

Když parlament v Barceloně vyhlásil – nutno připomenout v rozporu s platnou španělskou ústavou – referendum o nezávislosti, vsadil místo politického dialogu na sílu bezpečnostních složek. I když jejich zásah nebyl všeobecně tak drsný, jak to vypadalo z televizních záběrů, reputace vlády v Madridu byla vážně poškozena.

Karta se začala obracet po zprávách, kolik důležitých firem zvažuje přesun svého sídla z Katalánska do jistějších končin. Použití ústavního článku 155 umožňujícího Madridu rozpustit regionální parlament a vyhlásit předčasné volby sice separatisté v médiích kritizovali.

Fakticky se s ním ale smířili v naději, že nové hlasování, které nebude možno zpochybnit, ukáže, který ze soupeřících bloků, separatistů, anebo zastánců společného státu, má v Katalánsku větší podporu. To je, jak již bylo řečeno jednoznačné, co se týče počtu poslaneckých mandátů, ale už ne tolik podle počtu hlasů odevzdaných zástupcům obou bloků.

Zřejmým poraženým je premiér vlády v Madridu Mariano Rajoy, který podcenil situaci v jedné z nejbohatších španělských provincií

Čtvrteční volby tak nejspíše pouze otevřely cestu k dalšímu měření sil. Tím se může ze strany separatistů stát nový pokus uspořádat referendum o nezávislosti, na nějž by mohl Madrid opětovně reagovat represí.

Východiskem z tohoto kruhu by se mohl stát jedině politický dialog. Ten je však málo pravděpodobný vzhledem ke zkušenosti, že pokusy o něj před říjnovým referendem selhaly na vzájemně nepřijatelných podmínkách z obou stran.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.