Adam Černý: Kancléřka Merkelová premiéra Camerona nepotěšila

28. únor 2014

Když britský premiér loni v lednu přednášel svůj dlouho chystaný projev na téma evropské politiky, sázel na dvě karty. Doufal, že když doma slíbí referendum o členství své země v Evropské unii, oslabí tak tlak eurofobů ze sílící Strany nezávislosti Spojeného království i bobtnající rebélii mezi euroskepticky naladěnými toryi. Věřil také, že mu Německo v Evropské unii pomůže splnit takřka všechna přání, zvláště pak ta týkající se návratu některých pravomocí z Bruselu do Londýna.

Ani jedno přání se Davidu Cameronovi nesplnilo. Strana nezávislosti Spojeného království nijak neoslabila, ba naopak její vyhlídky v květnových volbách do Evropského parlamentu spíše rostou. O to více se vyhlížela návštěva spolkové kancléřky reprezentující toho času nejvlivnější zemi Evropské unie. Premiér při její čtvrteční návštěvě před Angelou Merkelovou rozvinul obrazně řečeno co nejslavnostnější koberec a byla pozvána, aby přednesla projev před oběma komorami parlamentu, což je pocta, které se naposledy z Německa dostalo prezidentovi Richardu von Weizsäckerovi v roce 1986.

Kancléřka dala svému hostiteli najevo, že jej v lecčem chápe, zároveň však zdůraznila, že nelze nějakou zemi držet v Evropské unii za každou cenu. Jinými slovy, že Davidu Cameronovi nemůže splnit všechna jeho přání. Spolková kancléřka otočila naruby úvahu britského premiéra, že jeho země v Evropské unii zůstane, když ostatní členské země vyhoví jeho požadavkům. Angela Merkelová poslancům a lordům sdělila, že Spojenému království se mohou jeho přání splnit, pokud v Evropské unii i nadále setrvá.

V Berlíně pečlivě připravený projev obsahoval i několik diskrétních, přesto však srozumitelných vzkazů. Například poznámku, že do budoucna je třeba více dbát na ochranu citlivých dat, lze snadno vztáhnout na britskou zpravodajskou službu sledující provoz na elektronických sítích, která má nyní více zaměstnanců než domácí i zahraniční rozvědka dohromady.

Spolková kancléřka i v Londýně předvedla, že na její pragmatickou a praktickou duši stěží udělají dojem sebeslavnostnější fanfáry, které si vyslechla tento čtvrtek, ani sebelépe formulované lichotky, kterým se na Angelu Merkelovou snažili zapůsobit například francouzští prezidenti. Zvláštní důraz ve svém projevu položila na jednu větu: "Potřebujeme silné Spojené království se silným hlasem uvnitř Evropské unie." Jinak řečeno, stojíme o vás, pokud zůstanete s námi.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.