Adam Černý: Junckerova komise startuje

24. říjen 2014

Evropská komise pod vedením Jeana-Clauda Junckera se po několika korekturách na poslední chvíli dočkala v Evropském parlamentu pohodlné většiny, kterou jí zajistil trojblok lidovců, socialistů a liberálů. Pohodlí si však nový tým příliš dlouho neužije.

Těsně před tím, než osmadvacet členů nové komise nastoupí 1. listopadu do funkcí, budou zveřejněny s napětím očekávané výsledky prověrek 130 největších evropských bank. Pokud by některé z nich potřebovaly pomoc, musela by ji schvalovat Junckerova sestava.

Vyhlídky na potíže bank přiživují nervozitu na finančních trzích, kde se již nějaký čas vzhledem k chabému stavu ekonomiky objevují obavy, že by eurozóna a s ní i Evropská unie jako celek mohla zažít již třetí hospodářský pokles.

Nervozitu vyvolává rýsující se spor o dodržování rozpočtové disciplíny, protože Francie již oznámila, že hodlá svůj schodek stlačit na úroveň tří procent hrubého národního produktu až v roce 2017. To by znamenalo, že Paříž, která už dostala dvakrát odklad ke splnění svého rozpočtového slibu, si chce vynutit navíc ještě třetí.

Čtěte také

Řešení se nejspíše najde v některém z kompromisů, které jsou Bruselu často vytýkány, protože bývají málo srozumitelné a ještě více protože příliš pragmaticky vykládají ustanovení platných smluv. Takové kompromisy však mívají jednu významnou výhodu, umožní vyhnout se otevřenému střetu.

V případě rozpočtové disciplíny bude nejen důležité, jak se ke sporu s Paříží, kterou podporuje i Řím, postaví Junckerova komise, kde má mít ekonomické a měnové záležitosti na starosti Francouz Pierre Moscovici, který byl ještě letos na jaře doma ministrem financí. Při hledání kompromisu bude mít důležité, ne-li rozhodující slovo Německo, jehož kancléřka je stoupenkyní rozpočtové spořádanosti, zároveň si však nechce znepřátelit klíčového partnera v Evropě.

Německá kancléřka Angela Merkelová na Euro-asijském summitu v Milánu

Veterán evropské politiky Juncker byl jako lucemburský premiér během takřka dvaceti let účasten tolika sporů a jejich řešení, že se pravděpodobně podaří sjednat dohodu i v diskusi o rozpočtové disciplíně. I potom tu zůstane jeden háček pochybnosti.

Při své středeční řeči v Evropském parlamentu nový předseda komise mezi jiným slíbil, že se bude snažit přiblížit Evropu občanům. Paradoxem je, že mnohé pragmatické dohody, které v minulosti pomohly odvrátit mnohé střety a jejichž spolutvůrcem byl právě Jean-Claude Juncker, byly občanům Evropské unie pramálo srozumitelné.

autor: Adam Černý
Spustit audio