Adam Černý: Jízdenky zdarma jsou symbolem partnerství Francie a Německa. Vztahy jsou ale vlažné

27. leden 2023

60 tisíc jízdenek na vlakovou dopravu zdarma pro lidi do 27 let. Tímto krokem chtějí Německo a Francie podpořit cestování a kulturní výměnu mezi oběma zeměmi a oslavit tak 60 let od podepsání Elysejské smlouvy o spolupráci a přátelství. „Poměry nejsou, co bývaly,“ vysvětluje současné vztahy mezi oběma zeměmi zahraničněpolitický komentátor Adam Černý. Jakou odezvu v německé společnosti vyvolalo rozhodnutí poslat na Ukrajinu 14 tanků? Jak to vidí moderuje Zita Senková.

Jaké vztahy mezi sebou mají dva strategické evropské státy Francie a Německo? „Je nutné konstatovat, už ty poměry nejsou tak vynikající, jako bývaly třeba za kancléře Helmuta Kohla a Françoise Mitterranda,“ komentuje Adam Černý současnou situaci.

Čtěte také

Francie a Německo slaví šedesáté výročí podpisu Elysejské smlouvy o spolupráci a přátelství, která upevnila spojenectví mezi oběma zeměmi. Symbolem je šedesát tisíc jízdenek zdarma pro mladé lidi ve věku do 27 let.

Úzká spolupráce mezi Francií a Německem bývá označována za „motor“ evropské integrace, historicky se přitom vztahy těchto dvou zemí nesly spíše ve znamení vzájemné rivality. Elysejská smlouva byl dokument, kterým se k vzájemné a poměrně hluboké spolupráci zavazovaly země, které z hlediska předchozí historie patřily k těm, které způsobovaly celoevropské konflikty, vysvětluje Černý na Dvojce.

Spojenectví Paříže a Berlína

Jaké poměry mezi oběma zeměmi vládnou nyní? Podle Adama Černého už tak idylické nejsou. Už za kancléřky Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho to už taková idyla nebyla. Já jsem to očekával, tak jako se to stává při výměně buď v Berlíně, anebo naopak Paříži, že to bude chvilku trvat. Ale nyní se zdá, že to slaďování opravdu pořádně nefunguje a stávají se věci, které by se asi za dřívějších poměrů nestaly, popisuje komentátor.

Německo si například objednává vojenské výcvikové letouny F-35 v Americe a nečeká na to, jaký stroj si vybere Evropa, uvádí jako jeden z důvodů chladnoucích vztahů Adam Černý. „To samozřejmě musí Francouze zlobit, uzavírá téma na Dvojce. 

Spustit audio

Související