Adam Černý: Humor jako lék na extremismus

18. duben 2015

Zabedněnost není jistě výsadou jen politických extremistů, ze zkušenosti se však dá odhadnout, že v jejich řadách se vyskytuje ve výrazně vyšší míře.

Na tento poznatek se pokoušejí vsadit britské úřady, když se rozhodly obrátit na mladého muslimského komika Hamzu Aršáda, aby pomohl s kampaní osvětlující rizika radikálního islamismu.

Hamza Aršád se svými výstupy dosud proslavil na sociálních sítích, když například na kanálu YouTube zaznamenal přes 62 milionů návštěv.

Sedmadvacetiletý komik, zaznamenává úspěch především u mladých lidí z rodin přistěhovalců, tedy u lidí podobného původu jako on, syn imigrantů z Pákistánu.

Kontakt mu usnadňuje stylizace do typického příslušníka své generace včetně tmavé mikiny s kapucí, který si však v nové vlasti osvojil jeden důležitý prvek jejího způsobu komunikace, totiž humor.

Čtěte také

Ta Hamzovi umožňuje zlehčovat sebe a zároveň i ty, na které míří a jejichž zdánlivě neotřesitelná dogmata chce zpochybnit. Proto se může ve scénce ptát imáma, kterého zastihne při sledování propagandistických nahrávek radikálních islamistů:

„Jak se, bratře, můžeš dívat na video, kde člověk člověku podřezává hrdlo?“ V závěru scény imám nevyhnutelně konstatuje, že ti, kdo vraždí, nejsou žádní muslimové, ale jsou to lidé, kteří se snaží ostatními manipulovat a donutit dělat věci, které nemají s islámem nic společného.

Když se Hamza Aršád rozhodl využít své popularity a vypravil se na turné po středních školách, aby mladým lidem přímo a osobně poukazoval na nebezpečí radikálního islamismu, byl to z jeho strany výraz občanské odvahy, protože si musí být vědom rizika, že se stane terčem útoků těch, jejichž propagandu nejenže odhaluje, ale dokonce zesměšňuje.

Jeho turné má ještě jeden důležitý aspekt. Když poukazuje na to, že lidé, kteří lákají mladíky i dívky z muslimských rodin, aby odešli bojovat do Sýrie či Iráku, jednají v rozporu s idejemi islámu, zároveň tím také vzkazuje, že lidé v Británii nemají důvod se většiny muslimů obávat.

Hamza Aršád by se mohl spokojit se svou popularitou na sociálních sítích, jako to zkouší mnoho jeho vrstevníků. Od nich se však vymyká svou chutí jít s vlastní kůží na trh a ještě humorem, kterým nabourává zdánlivě neprůstřelnou lidskou zabedněnost.

autor: Adam Černý
Spustit audio