Adam Černý: Hon na vrahy maltské novinářky míří na velké ryby

29. listopad 2019

V Evropě jsou vraždy novinářů, které spojuje kriminální a politické pozadí, výjimečným jevem.

Proto když 16. října 2017 vybuchla nastražená bomba pod Daphne Caruanaovou Galiziovou v jejím autě, vyvolalo to šok a úžas po celém kontinentu a okamžitě se objevily dohady, že nemůže jít o běžný zločin.

Čtěte také

Galiziová byla v malé ostrovní zemi známa jako břitká kritička místních poměrů, zvláště politiků spojovaných s korupčními aférami. Vyšetřování se dlouho nehýbalo z místa, důležité informace začaly prosakovat tento týden a dotýkají se nejvyšších pater státu.

Ze své funkce musel odstoupit dokonce šéf úřadu vlády, pro něhož si policie došla ještě předtím, než si stačil po vynucené demisi na pracovišti sbalit věci. Ze svých míst odstoupili i dva členové ministerského kabinetu.

První obvinění v souvislosti s vraždou novinářky padla před rokem a mířila na trojici přímých vykonavatelů zločinu, kteří jednali na cizí objednávku. Jako klíčové se ukazuje svědectví zprostředkovatele zločinu, taxikáře Melvina Theumy, kterého policie zatkla letos v listopadu v souvislosti s vyšetřováním jiného případu týkajícího se nezákonného hazardu a který si za příslib výpovědi proti pachatelům a organizátorům vyjednal prezidentskou milost.

Odhalit politické souvislosti

Když na základě jeho svědectví vyšetřovatelé zatkli jednoho z nejvýznamnějších maltských podnikatelů Yorgena Fenecha, začínalo být jasné, že případ musí zasáhnout politickou sféru.

Čtěte také

Jedině tam se mohou nacházet ti, kterým vadilo, že bloggerka Daphne Caruanaová Galiziová soustavně poukazovala na korupční vazby mezi špičkami podnikatelů a státu, a jedině tam se mohli najít ti, kteří byli podle výpovědi svědčícího taxikáře ochotni zaplatit trojici nájemných vrahů 150 tisíc eur a další tisíce eur za takříkajíc „právní pomoc“.

Aférou se akutně zabývala maltská vláda, která ve čtvrtek po mnohahodinovém zasedání rozhodla, že nedoporučí udělit milost podnikateli Fenechovi, přestože také sliboval, že vyšetřovatelům poskytne cenné informace. Tady se ukazuje, že i po nynějších odhaleních a zatýkání těch, kteří znají objednavatele zločinu, ještě není čas na uspokojení.

To může přijít až po usvědčení a odsouzení celého zločineckého spolčení, což nemusí být přes řadu dnes zveřejňovaných informací snadné. Už nyní je vidět, že ten, kdo za příslib výpovědi dostal milost, může vypovídat jinak než ten, kdo ji nedostal, což se přímo dotýká nejvyšších pater politiky. Na Maltě totiž milost uděluje prezident na návrh premiéra, který – jak upozorňuje jeden ze synů zavražděné novinářky Matthew – se chová, jako kdyby nebyl premiérem, ale spíše advokátem dnes už bývalého šéfa úřadu vlády.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Na celém případu je nejpodstatnější, ostatně jako na vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka, dopadnout a odsoudit přímé pachatele zločinu a hlavně odhalit politické souvislosti. Protože nejdůležitější je znát jak jména těch, kdo nastražili a odpálili bombu pod autem Daphne Caruanaové Galiziové, tak i těch, kdo si vraždu novinářky objednali.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio