Adam Černý: Francois Hollande otočil a slibuje úlevy podnikům

17. leden 2014

Francoisi Hollandovi trvalo osmnáct měsíců od svého zvolení francouzským prezidentem, než se odhodlal vyjasnit svou ekonomickou politiku. Naneštěstí jeho dlouho připravovanou tiskovou konferenci před několika stovkami novinářů zastínil náhlý rozruch vyvolaný jeho soukromím. Jenže záhada, proč dosud nikdy ženatý politik vedle oficiálně známé družky pokoutně vídává ještě jistou herečku, se vyjasní nejspíše během několika týdnů, nejpozději v únoru, kdy se francouzský prezident vypraví do Bílého domu a kdy bude jasné, kdo tvoří jeho oficiální doprovod.

Pro Francii jako celek je však nepříjemné, že prezidentova privátní aférka překryla dlouho chystané zásadní sdělení, ve kterém pravověrná levice vidí odklon od předvolebních slibů z jara 2012. Francois Hollande svým spoluobčanům sdělil, že z vleklé stagnace zemi vytáhne jen hospodářský růst, a že tomuto růstu pomůže, když se uleví daňově přetíženým podnikům. A každý, kdo nezapomněl Hollandovo předvolební kázání, že úspory nejsou cestou k prosperitě, se jistě podivil, když nyní uslyšel, že se v příštích letech bude muset ve státním rozpočtu škrtat.

Ve Francii bylo z podnikatelských kruhů slyšet citelné vydechnutí, z odborů se naopak ozývalo mručení o zradě a u klíčového spojence Německa to byla neskrývaná úleva. V Berlíně Paříž svým dosavadním nejasným ekonomickým kursem budila ty nejčernější obavy. Protože z bryndy lze vytahovat Řecko nebo Irsko, ale je nepředstavitelné, že by se něco takového mohlo podařit v případě země velikosti Francie. V úřadu spolkové kancléřky bylo potěšení o to citelnější, že Francois Hollande se při své korekci nepokrytě inspiroval Německem a spolupráci s tradičním partnerem Francie výslovně zdůrazňoval.

Ctitele tradičně pravicových receptů asi socialista Francois Hollande nejspíše nenadchl, ale v zemi, kde vyvolalo rozruch už jen jeho otevřené přihlášení se k sociální demokracii, si asi stěží mohl dovolit více. Pro ostatní evropské země, které se pozvolna vymaňují z předchozí hospodářské krize, bude daleko podstatnější, zda Francois Hollande novým kursem pohne svou zemí z místa.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.