Adam Černý: Francie podruhé u Waterloo

14. březen 2015

Vzkaz z Paříže do Bruselu byl diskrétní, leč srozumitelný. „Bitva u Waterloo je událostí, která rezonuje v kolektivní paměti tak, že to přesahuje samotný vojenský konflikt.

Dát do oběhu mince nesoucí symboly, které by část populace vnímala negativně, by se nám zdálo škodlivé v době, kdy se vlády eurozóny snaží posílit jednotu a spolupráci zemí používajících společnou měnu,“ psalo se v dopise, který počátkem března dorazil z francouzského na belgické ministerstvo financí.

Důvodem nečekané intervence byl záměr vydat zvláštní pamětní minci k dvoustému výročí bitvy, která skoncovala s druhým vládnutím císaře Napoleona po jeho nečekaném návratu z vyhnanství na Elbě.

Překvapivý a pro leckoho malicherně vyhlížející spor ukázal, jak události, které se zdají spolehlivě zasuty v minulosti, jsou dodnes vnímány odlišně.

Čtěte také

Francie se totiž neomezila jen na písemnou diplomatickou nótu, ale využila i práva, podle něhož se každá ze zemí používajících euro může vyslovit ke vzhledu mincí vydávaných jednotlivými státy, které jednu ze stran mohou stvořit podle svého vkusu.

Ke kulatému výročí měla být ražena mince s vyobrazením památníku na pahorku u Waterloo připomínajícím bitvu, která se stala symbolem trpké porážky pro jedny a slavného vítězství pro druhé.

Podle diskrétních náznaků Belgii hrozilo, že při případném hlasování zůstane v menšině, protože Francie si předběžně získala podporu klíčových států.

pámátník bitvy u Waterloo

V Paříži se mohli radovat, že tentokrát, co se týče Waterloo, donutili své soupeře k ústupu, ale toto potěšení se může ukázat jako dočasné.

Pravidlo o povinném souhlasu zemí eurozóny s podobou chystaných mincí se vztahuje pouze ty obvyklé v hodnotě jednoho nebo dvou eur, a tisk v Bruselu hlásí, že se chystá ražba speciální buď tří nebo pětieurové mince, které sice nebudou běžně v oběhu, ale na níž se má památný Lví pahorek přece jen objevit.

Pokud se to podaří, Belgie, která jako samostatný stát vznikla až po porážce Napoleonova císařství, by podala důkaz vzácné jednoty, protože řada předků dnešních občanů konstituční monarchie před dvěma sty lety u Waterloo bojovala a padla v obou táborech.

Čtěte také

Za daných okolností nepřekvapuje, že jediná země, která má z celé aféry upřímnou a zjevně škodolibou radost je Spojené království, jejíž tisk s chutí připomíná, že Británie, která není členem eurozóny, a nemusí se proto nikoho na nic ptát, ke stejnému jubileu chystá zvláštní pětilibrovou minci s portréty obou hlavních tvůrců Napoleonovy definitivní porážky, vévody z Wellingtonu a pruského maršála Blüchera.

autor: Adam Černý
Spustit audio