Adam Černý: Evropská unie se dohodla na sankcích proti původcům násilí na Ukrajině

21. únor 2014

Pauza před dalším střetem, anebo pootevřená cesta k politickému řešení namísto dosavadní eskalace násilí? Tak zní hlavní otázka po oznámení dnešní dohody mezi ukrajinským prezidentem a opozicí, kterou zprostředkovala a z valné části vyjednala trojka ministrů zahraničí zastupujících Evropskou unii. Chtělo by se věřit, že platí druhá verze, ale pochybností a slabých bodů je příliš na to, aby skepse mohla ustoupit optimismu.

Hlavní důvod k obezřetnosti je míra násilí, s ní spojená vzájemná nedůvěra a také faktor času. Předčasné volby se mají konat až v prosinci a během té doby se konflikt stupňující se od loňského listopadu může kdykoli znova rozhořet. Riziko návratu násilí posiluje i fakt, že obě strany se nevzdaly svých cílů.

Prezident Viktor Janukovyč sice přislíbil předčasné volby, ale stále spoléhá na to, že se podaří odpor vůči němu utlumit, opotřebovat, vyčerpat. Lidé, kteří na kyjevský Majdan loni přišli protestovat proti Janukovyčově odmítnutí asociační smlouvy Ukrajiny s Evropskou unií, dnes především požadují prezidentův odchod. Nejistotu vyvolávanou dohady, zda vůdci opozice podepíší dohodu, o níž se jednalo až do pátečního rána, jen posilovaly zprávy z centra Kyjeva, že lidé shromáždění pod ukrajinskými a evropskými vlajkami nad touto dohodou nijak nejásali. Z dobrého důvodu. Mnohé nedávné přísliby, například příměří, vydržely sotva pár hodin.

Zda je důvod k opatrnému optimismu, proto ukáží až následující dny, kdy má vzniknout vláda národní jednoty a kdy se má ústava vrátit do podoby, která výrazně omezuje pravomoci prezidenta. Pokud se vláda za účasti opozice ustaví a pokud poslanci věrní Janukovyčovi ho svými hlasy zbaví části moci, kus naděje pro uklidnění na Ukrajině přetrvá. Další vývoj samozřejmě ovlivní i oligarchové na Ukrajině, kteří nyní zvažují, kde je čeká větší prospěch, a také síla hrozeb obsažených v sankcích schválených, ale nezveřejněných Evropskou unií. Do budoucnosti Ukrajiny promluví i ruský prezident Vladimir Putin, který jistě nestál o to, aby mu nějaký masakr na Euro-Majdanu pokazil dlouho připravovanou radost z úspěšně zvládnuté zimní olympiády v Soči.

autor: Adam Černý
Spustit audio