Adam Černý: David Cameron pod tíhou UKIP

21. listopad 2014

Kronika ohlášené porážky, tak by mohl znít titulek zprávy o výsledku čtvrtečních doplňovacích voleb v obvodu Rochester a Strood na jihovýchodě Anglie. Poraženými jsou v daném případě konzervativci a jmenovitě premiér David Cameron, který ještě před několika týdny doufal, že by opakovanou osobní podporou na místě mohl pomoci kandidátce toryů Kelly Tholhurstové.

Vše bylo marné a konzervativci stojí tváří v tvář strašáku, se kterým si nevědí rady a který má jméno Strana nezávislosti Spojeného království. Strašák proto, že doplňovací volby v říjnu v Clactonu a nyní v Rochesteru vyhráli odpadlíci, kteří se rozhodli přestoupit od toryů k UKIP.

Tato strana pod vedením výřečného Nigela Farage rozšířila svou tradiční agendu spočívající v neustálé kritice britského členství v Evropské unii o útoky proti imigrantům ze střední a východní Evropy. Přízrak polského instalatéra, který před deseti lety děsil francouzské voliče, se nyní přestěhoval na druhou stranu kanálu La Manche.

Čtěte také

Je tu malá naděje, že konzervativci pod vedením Davida Camerona by v šesti měsících zbývajících do květnových voleb do Dolní sněmovny mohli nahlodat vytrvalou ofenzívu UKIP.

Její rochesterský kandidát Marc Reckless například dostál svému příjmení neopatrný, když se rozpovídal, že konkurenci levných námezdních dělníků například z Polska či třeba Rumunska by šlo omezit jejich deportací, případně že by byli postaveni na roveň s jejich kolegy z Commonwealthu. Něco takového by však znamenalo porušení práva na rovné příležitosti uvnitř Evropské unie, proto Marc Reckless zatlačen o pár hodin později do defenzívy byl nucen uvádět své výroky na pravou míru.

Lídr strany UKIP Nigel Farage a rochesterský kandidát Marc Reckless

Konzervativce nyní čeká luštění hlavolamu, jak přitáhnout voliče, které oslovují protievropské a protiimigrační výpady UKIP, a zároveň nevyostřit konflikt s ostatními členy Evropské unie. Porážka v Rochesteru je ze všeho nejvíce osobním nezdarem Davida Camerona, který se ze všeho nejvíce musí obávat, že by další přeběhlíci z řad toryů ještě před květnovými volbami posílili Stranu nezávislosti Spojeného království natolik, že by David Cameron nemohl pomýšlet na další pobyt v sídle premiérů na Downing Street.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.