Adam Černý: Čeká Katalánsko nový střet s Madridem?

20. říjen 2017

To, co 1. října odstartovalo jako tvrdé měření sil v ulicích Barcelony mezi španělskou a katalánskou vládou, se v následujících dnech změnilo v poziční boj vedený z obou stran taktickými úvahami a snahami vehnat protivníka do defenzívy.

Cílem bylo vyhnout se odpovědnosti za návrat konfrontace tím, že druhá strana ji vyvolá krokem, který nebude možno nechat bez odpovědi.

Převedeno do praktické řeči, buď konfrontaci vyvolá regionální vláda v Barceloně, když s odvoláním na výsledek referenda poznamenaného nejen zásahy policie, ale i málo spolehlivou prací organizátorů, vyhlásí nezávislost Katalánska. Anebo vláda v Madridu s odvoláním na článek 155 ústavy země převezme do svých rukou přímou správu jedné z nejbohatších španělských provincií.

To, co vypadá jako neodvratné směřování k nové konfrontaci, mělo řadu mezistupňů a premiér Manuel Rajoy v Madridu i předseda vlády v Barceloně Carles Puigdemont leckteré z nich vyzkoušeli.

Slabší pozici měl druhý z nich, který se sice mohl odkazovat na řadu protestů vůči ostrým zákrokům policie v průběhu referenda, ale jehož snaze prosadit nezávislost Katalánska metodou „nejdříve ji budeme mít a až potom budeme jednat, jak bude vypadat“ nevyjádřil podporu žádný z důležitých států ve světě.

Premiér Mariano Rajoy již oznámil, že je odhodlán použít článek 155 španělské ústavy

Nové rozdávání karet

I na nynějším summitu osmadvacítky v Bruselu převládal jasný názor, že jde o záležitost, kterou je třeba řešit uvnitř Španělska.

Slabší pozice stoupenců odtržení Katalánska však vládě v Madridu poskytuje jen spíše taktickou výhodu. Premiér Rajoy již oznámil, že je odhodlán použít článek 155 španělské ústavy a senát mu tuto sobotu tento postup schválí, ale neřekl, kam až chce při převzetí přímé správy provincie zajít.

Po veskrze negativních reakcích na postup bezpečnostních složek proti organizaci referenda by se opětovné použití síly mohlo ukázat jako zcela kontraproduktivní.

Nejprozíravější by proto bylo nechat rozpustit stávající regionální zastupitelský sbor a umožnit Kataláncům, aby si v regulérních a tedy nezpochybnitelných volbách vybrali novou politickou reprezentaci a aby bylo zřejmé, jak početní jsou zastánci zachování současného stavu, stoupenci posílené formy autonomie i radikální separatisté.

Adam Černý

Nové rozdávání karet voliči by se však nemuselo líbit Carlese Puigdemontovi, jemuž současný stav, kdy není jasné, kolik je stoupenců úplného odtržení Katalánska, a odvolávat se na 80 procent hlasů pro nezávislost odevzdaných v referendu a přehlížet, že voličská účast jen mírně překročila 40 procent, takže výsledek nemusí odpovídat názoru většiny.

Té většiny, která vyrazila do ulic katalánských měst týden pro referendu potlačovanému policejními silami a která volala po dialogu mezi Madridem a Barcelonou a protestovala proti jednostranným krokům. Premiéři Rajoy a Puigdemont by měli této většině Katalánců dát slovo.

autor: Adam Černý
Spustit audio