Adam Černý: Bude snad Berlusconi pečovat o důchodce

11. duben 2014

Muž, který byl až doposud zvyklý, že má k dispozici početnou obsluhu, která se starala o jeho pohodlí, bude možná v příštích měsících pečovat o jiné. Taková je nejbližší a nejpravděpodobnější perspektiva Silvia Berlusconiho, který si nyní musí odpykat nad ním loni vynesený trest, protože byl usvědčen z daňového podvodu. O podobě trestu začal ve čtvrtek večer jednat milánský soud a své rozhodnutí má zveřejnit do pěti dnů.

Bývalý italský premiér sice ještě loni na podzim prohlašoval, že je pro něj naprosto nepředstavitelné, že by byl nucen k veřejně prospěšným pracem, jako by byl nějaký obyčejný kriminálník. Později však jeho advokáti dali vědět, že Il Cavaliere veřejně prospěšné práce nevylučuje, protože potom by mu teoreticky zbývaly jen dvě další možnosti.

První, nástup do vězení vylučuje Berlusconiho věk, protože v Itálii se za daňové podvody nedávají sedmasedmdesátiletí lidé za mříže. Druhou možností by bylo domácí vězení, kterého se však jeden z nejbohatších lidí v Itálii děsí, přestože by to v jeho případě představoval pobyt ve vile San Martino o několika tisícovkách metrů čtverečných navíc obklopené rozlehlým parkem.

Italský tisk proto předpokládá, že Berlusconi by dal přednost veřejně prospěšné práci, při níž by například pečoval buď o důchodce, nebo o tělesně postižené, zvláště pokud by ji mohl soustředit třeba jen do jediného dne v týdnu. Ani tato vyhlídka není pro muže, který byl zvyklý být jedním z nejmocnějších lidí v zemi příliš lákavá. Stačí, když si představí fotografie v tisku, jak se ve svých sedmasedmdesáti letech s uměle implantovanými nabarvenými vlasy v obvyklém doprovodu dvacítky tělesných strážců sklání nad křeslem či lůžkem některého klienta domova důchodců.

Čtěte také

Vedle perspektivy, že by byl omezen ve svobodě pohybu, však politikovi, který vybudoval stranu Forza Italia, s jejíž oporou se opakovaně stal premiérem, vadí druhá část vyneseného trestu, totiž zákaz výkonu veřejných funkcí. Pokud by milánští soudci rozhodli, že se tento zákaz vztahuje i na účast ve volebních kampaních, značně by to podminovalo šance kandidátů Forzy Italie v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Už nyní v průzkumech veřejného mínění Berlusconiho strana zaostává za vládnoucí levicovou Demokratickou stranou o dobrých deset procent a jedna sondáž ji dokonce řadí až na třetí místo za protestně populistické Hnutí pěti hvězd. Bez přímé účasti obratného řečníka, kterým Il Cavaliere beze sporu dosud je, se budou naděje Forzy Italie propadat ještě více.

autor: Adam Černý
Spustit audio