Adam Černý: Berlusconi poprvé definitivně odsouzen

2. srpen 2013

Jeho nástup do italské politiky před osmnácti lety se zdál triumfální. Silvio Berlusconi spoluobčanům sliboval, že svou zemi povede stejně úspěšně jako své firmy. Až časem začalo mnohým docházet, že Il Cavaliere svou zemi vnímal spíše jako svoji firmu.

Řada obvinění, která by to mohla dokázat, se však ztrácela či zcela propadala v záhybech italské justice a o podezřeních ať už z daňových podvodů nebo z korupce soudy nemohly s konečnou platností rozhodnout nejčastěji kvůli promlčení. To vše Silviu Berlusconimu usnadňovalo útočit na "rudé taláry" a odhánět je výtkami z politické podjatosti.

Případ, o kterém rozhodoval tento týden nejvyšší kasační soud v Římě, nepatřil v katalogu hříchů bývalého trojnásobného premiéra k nejzávažnějším, i když daňový podvod se škodou ve výši sedmi miliónů eur nebyl jistě pro italský berní úřad zanedbatelný. Nijak pozoruhodný nebyl ani příběh onoho podvodu, protože fiktivní předprodeje zboží uvnitř firmy, aby se uměle vykázaly vyšší náklady, jsou známy i z Česka a v tomto ohledu se nákupy amerických seriálů a filmů pro Berlusconiho podnik Mediaset nijak nelišily.

Pro veřejnost a hlavně pro bulvární tisk je mnohem atraktivnější dosud neuzavřený proces, kde je bývalý premiér obžalován a dosud nepravomocně odsouzen, protože si platil nezletilou prostitutku a protože se snažil ovlivňovat policii, která ji vyšetřovala kvůli krádeži šperku. Rozhodnutí nejvyššího kasačního soudu v případu daňového podvodu však představuje v Berlusconiho dosud neotřesitelné kariéře zlom. Poprvé se mu nepodařilo proces odvracet či oddalovat, aby se vyhnul definitivnímu verdiktu soudu, že porušil zákon.

Takový závěr by se dal vnímat jako katarze. Jenže Itálie po čtvrtečním rozsudku zůstává rozdělena na Berlusconiho odpůrce a stoupence a toto rozdělení ohrožuje i vládní koalici. Dvě největší strany, levicová Demokratická strana a pravicový Lid svobody, na ni po letošních volbách přistoupily jen na naléhání prezidenta a z obavy, že do Itálie s její čtvrtou největší ekonomikou v Evropě by se vrátila politická nejistota a s ní i loni odvrácená hrozba státního bankrotu. Tato nejistota je nyní zpět.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.