Adam Černý: Berlusconi hrozí, že položí vládní koalici

6. září 2013

Co dělá politik s rozteklým máslem na hlavě zahnaný do kouta? Pokusí se vydírat ty, kteří by ho mohli z onoho kouta poslat za mříže. Právě takovéto divadlo nyní v Itálii předvádí bývalý premiér Silvio Berlusconi, kterého před měsícem odvolací soud potrestal čtyřmi roky vězení za daňový podvod.

Berlusconiho, který tvrdí, že rozsudek je výsledkem spiknutí "rudých" soudcovských talárů, samozřejmě neuspokojí, že z oněch čtyř let jsou tři už umazány v důsledku amnestie, ani že vzhledem k jeho 76 rokům si trest nemá odpykat skutečně za mřížemi mezi takříkajíc obyčejnými zločinci, ale v domácím vězení.

Protože mezi Il Cavalierem a výkonem trestu nyní stojí už jen rozhodnutí senátorů, zda svému kolegovi v druhé parlamentní komoře odejmou imunitu, nechal bývalý premiér vypustit politického strašáka prvního kalibru. Jeho věrná senátorka Daniela Santachéová tento týden vzkázala, že v sázce je osud vlády velké koalice levicové Demokratické strany a pravicového Lidu svobody.

Daniele Santachéové se pro úspěšnost jejích předpovědí vycházejících z velice blízkých kontaktů na Il Cavalieriho říkává Pýthie. Proto její věta, že "není možno zůstat v jedné vládě s Berlusconiho katy", bude od pondělí znít v uších pětadvaceti senátorům, kteří jako členové komise budou o odejmutí senátorské imunity rozhodovat jako první. Mají ještě v živé paměti, jak pracně se letos na jaře po volbách skládala vládní koalice, a že je velice pravděpodobné, že pokud by po pádu vlády šli italští občané znovu k urnám, mohla by se příští vláda dávat dohromady ještě svízelněji. Do nastávající politické bitvy promluví i ústavní právníci. Část senátorů bere v potaz připomínku, že zákon stanovující tresty politikům za daňové podvody a korupci začal platit až poté, co se měl Berlusconi podle odsouzeného daňového podvodu dopustit.

Za urputností obhajoby bývalého premiéra je cítit nejen snaha udržet si alespoň formálně čistý štít, ale i obava, aby před hrozbou dalších trestů nemusel nakonec opustit zemi a jako jeho odsouzený předchůdce ve stejné funkci Bettino Craxi zemřít přehlížený a zapomenutý například v tuniském exilu.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.