Adam Černý: Americký minikompromis a rozpočtové příměří

13. prosinec 2013

Dobré nápady leckdy nepřinášejí očekávané výsledky. V americké politice to v posledních třech letech dokazoval takzvaný sequestr neboli mechanismus, který měl přimět demokraty a republikány v Kongresu ke kompromisu při schvalování rozpočtu. Stanovoval, že pokud ke kompromisu nedojdou, nastupují automatické zásahy do rozpočtu, které se nebudou líbit ani jedné straně.

Navzdory tomu se letos v říjnu situace vyhrotila tak, že vinou neochoty obou stran ustoupit musela vláda ve Washingtonu na šestnáct dní uzavřít velkou část federálních úřadů a agentur včetně ostrahy národních parků či některých muzeí. Demokraté si stěžovali, že republikáni chtějí co nejvíce nabourat sotva započatou reformu zdravotního pojištění, a republikáni se zapřísahali, že jakékoli zvýšení daní je čistá svatokrádež. Řešení se sice nakonec našlo, ale jen v provizoriu odsunujícím problém do polovice ledna příštího roku.

Pokud svéhlavost v politice vede k nepříjemným koncům, voliči ji zpravidla neocení, což pocítili hlavně republikáni, kteří se v průzkumech veřejného mínění začali propadat, což je pro opoziční stranu značně nemilé. To podporovalo náladu na Kapitolu, že je třeba najít trvalejší řešení, kterou přiživovaly i obavy, že spory o rozpočet mohou podminovat rýsující se hospodářské oživení.

Proto zpráva, že šéfové rozpočtových výborů Senátu a Sněmovny reprezentantů tento týden po vleklých debatách vylovili kouzelný šém, který má hrozbu sequestru odvrátit až na dva roky, musela potěšit. Demokraté ovládající Senát a republikáni kontrolující většinu ve Sněmovně reprezentantů pochopili, že politická zákopová válka je zavedla do slepé uličky.

Lze jistě pochybovat, zda a jak se výsledný minikompromis v příští době osvědčí, i když jeho cíl, snížit v příštích letech alespoň částečně obří americký rozpočtový schodek, je chvályhodný. Mnozí republikáni se však obávají, že naplánované vyšší výdaje prosazované demokraty, jsou neodvratné, což už nemusí platit o slibovaných škrtech. Podstatnější však je, co poznamenala jedna ze strůjkyň dohody senátorka Patty Murrayová, totiž že obě strany pochopily, že kompromis byl na Kapitolu příliš dlouho považován za sprosté slovo.

autor: Adam Černý
Spustit audio