Adam Černý: Akce ruských zpravodajců na veřejném paškále

5. říjen 2018

Když se něco opakuje, nelze mluvit o náhodě a ve světě zpravodajských služeb to platí ještě více.

Platí to i o prokazatelných informacích nebo velice silných podezřeních o akcích agentů ruské vojenské zpravodajské služby v řadě západních zemích, které se objevily letos během několika měsíců.

Nizozemsko vyhostilo čtyři ruské hackery. Policie je chytila přímo při činu

Počítač, hacker (ilustrační foto)

Nizozemsko obvinilo Rusko z pokusu o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a vyhostilo čtyři agenty ruské vojenské rozvědky GRU. Ministryně obrany Anna Bijleveldová Moskvu vyzvala, aby své kybernetické operace zastavila. Moskva obvinění podle agentury TASS odmítla

Na začátku byl případ vraždy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury. Poměrně snadné odhalení identity dvojice agentů mohlo sice souviset s podceněním, co vše lze dnes vystopovat dokonce i ve veřejně dostupných informačních databázích v Rusku.

Mnohem přesvědčivěji zněl argument, že někdejší vysoce postavený zpravodajský důstojník, který britské službě předal informace, k nimž se dostal i jako vedoucí personálního oddělení vojenské rozvědky, byl považován za tak škodlivý případ, že bylo důležité jej potrestat třeba i po několika letech, kdy se díky výměně zajatých špionů dostal z vězení a do ciziny. Význam vzkazu, že tento typ velezrady bude potrestán, převážil nad důsledky prozrazení násilné akce na cizím území.

Akce lze vystopovat i odhalit

Pokud by případ Skripal zůstal osamocen, zůstal by zajímavý jen jako ukázka, co vše lze brzy odhalit, i jako demonstrace neschopnosti připravit veřejná vystoupení dvojice podezřelých Rusů tak, aby nevyzněla směšně a tedy kontraproduktivně.

Hackeři z Ruska chtějí Česko odříznout od Unie, Čínu zajímá ekonomika, odhaluje zpráva BIS

Hacker

Česko loni čelilo rozsáhlým útokům hackerů z Ruska. Cílem byla především diplomacie a vojenství nebo věda a výzkum. Uvedla to Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za loňský rok. „Ze strany Ruska nebo Číny jsou útoky zaměřené na Českou republiku s jediným cílem. Narušit integraci Evropské unie,“ říká senátor František Bublan.

Zároveň byla překvapivá jednoznačná a solidární odpověď Západu. Z pražského Hradu sice zazněly některé nepřesvědčivě formulované pochybnosti, všeobecně však převažoval názor, že Britové mají svá obvinění, že akci provedli agenti ruské vojenské rozvědky, důkladně podloženo.

Případ Skripal dostal novou váhu, když tento týden nizozemská zpravodajská služba podnikla zcela neobvyklý krok a informovala o dopadení čtyř ruských agentů, kteří s diplomatickými pasy přicestovali do Haagu, aby pronikli do počítačové sítě Organizace pro zákaz chemických zbraní, a zveřejnila i řadu věcných důkazů, včetně zabavených telefonů a laptopu.

Jan Fingerland: Čeká kauza Skripal na Sherlocka Holmese?

Novičok je bojová látka, jakou dokáže vyrobit jen pár státních vojenských laboratoří

Ruská exilová komunita v Londýně má dlouhou, a také tragickou historii. Všiml si jí i autor příběhů Sherlocka Holmese. Jeho ruská hrdinka Anna nakonec umírá po požití jedu. Jak se zdá, Julii Skripalovou tento osud minul.

Agenti měli vyzvídat, co vše tato organizace spadající pod OSN zjistila o jedu použitém v Salisbury a také o chemických zbraních použitých v Sýrii. Ve stejný den Spojené státy a Kanada informovaly o snahách ruských agentů proniknout do počítačů organizací, které kontrolují, zda si špičkoví sportovci nepomáhají k úspěchům zakázanými látkami.

Ruští agenti pátrali i po informacích o vyšetřování tragédie malajsijského letadla sestřeleného nad východní Ukrajinou, kde stopy rovněž míří dále na východ. Příznačné je, že ve všech zmíněných případech Moskva jakoukoli odpovědnost kategoricky popřela.

Adam Černý

Koordinované zveřejnění aktivit ruských zpravodajských služeb sledovalo dva cíle najednou. Zaprvé ukázat veřejnosti na Západě, jak široký je záběr a rozsah těchto akcí, a zadruhé vzkázat do Moskvy, že její akce lze vystopovat a odhalit.

autor: Adam Černý
Spustit audio