Adam Černý: Africký národní kongres vydržel ještě jedno kolo

9. květen 2014

Dvacet let po pádu režimu apartheidu by měla být dost dlouhá doba, aby černošská většina v Jižní Africe neoceňovala hlavně historické zásluhy strany Africký národní kongres, který vedl dlouholetý zápas proti rasové diskriminaci, ale který dnes nese hlavní odpovědnost za situaci v zemi, která strádá ekonomickými problémy a vysokou kriminalitou.

Rozpor mezi těmito odlišnými obrazy nejlépe vystihují dvě události, které poznamenaly Jižní Afriku v posledních letech, a jejichž vnímání rozhodlo o výsledku voleb, kterých se tento týden účastnila i první generace vyrostlá po konci apartheidu.

Před dvěma roky nejvlivnější zemí kontinentu otřásla tříměsíční stávka horníků v platinových dolech, kterou policie nakonec potlačila, ale cenou byly více než tři desítky mrtvých. Neúspěšný protest zanechal hodně zlé krve nejen kvůli lidským obětem, ale i proto, že horníci své požadavky neprosadili a že jejich životní podmínky se ještě zhoršily. Po takové zkušenosti by se dalo čekat, že horníci budou vinit nejen vedení firmy, ale i vládu, že se jich dostatečně nezastala.

Čtěte také

Vláda Afrického národního kongresu v čele s prezidentem Jacobem Zumou však spoléhá na své historické zásluhy a na to, že nemá v zemi silného soupeře. Vzpomínky všem loni oživily smuteční obřady, kterými se nejen Jižní Afrika, ale i velká část světa loučila s Nelsonem Mandelou, mužem, který strávil desítky let za mřížemi kvůli obvinění z terorismu a který přesto dokázal vyjít z vězení a prosazovat politiku národního usmíření a vizi "duhového národa" zahrnujícího Jihoafričany bez ohledu na jejich původ.

Tady někde je třeba hledat vysvětlení, proč většina voličů dala ve středu přednost své loajalitě vůči Africkému národnímu kongresu před přemýšlením nad aktuálními hospodářskými potížemi a nad šířící se kriminalitou, kvůli níž se během volební kampaně do některých míst neodvážil ani prezident Jacob Zuma. Africký národní kongres tak sice tratil, přesto si však podle prvních součtů dokázal uchovat většinu. V příštích volbách však už ohled na historické zásluhy nemusí hrát takovou roli jako letos.

autor: Adam Černý
Spustit audio