Absurdita. Chudoba. Dokumentární debuty. V Ústí nad Labem probíhá druhý ročník festivalu Elbe Dock

28. květen 2019

V Ústí nad Labem probíhá 13. ročník Ceny Pavla Kouteckého a 2. Mezinárodní festival dokumentárních filmů ELBE DOCK. 

Cenu Pavla Kouteckého založily produkční společnost Film a Sociologie, Divadlo Archa a festival Jeden svět – instituce, ve kterých působili přátelé Pavla Kouteckého. „Chtěli jsme, aby jméno Pavla Kouteckého nezmizelo z veřejného povědomí,“ přibližuje počin producentka společnosti Film a Sociologie Jarmila Poláková. Deset ročníků se tato cena udělovala na speciálním slavnostním večeru, od 11. ročníku má podobu festivalu, který se z Prahy přesunul do severních Čech a dostal jméno ELBE DOCK. Jeho letošní druhý ročník dává šanci debutujícím filmařům ze střední Evropy, z nichž mnozí promítnou své filmy v Ústí nad Labem v české premiéře.

Soutěž v kultuře neexistuje. Film není skok do dálky

Kategorie celovečerního a krátkometrážního debutu jsou letos doplněny třetí soutěžní sekcí, cenou ELBE DOCK. „Festival naplňuje záměr Ceny Pavla Kouteckého – zviditelňovat dobré dokumenty a podporovat je, proto také chceme vítězné tvůrce finančně podpořit v další tvorbě,“ vysvětluje zakladatelka Jarmila Poláková.

ELBE DOCK

Sama však nepovažuje soutěžení filmů za konkurenční boj: „Vždycky je to otázka vkusu poroty, v níž jednotliví členové otevírají různá hlediska podle své profese a životních zkušeností.“ Festival se také snaží v nesoutěžních sekcích ukazovat nové trendy v dokumentárním filmu nebo promítat kvalitní snímky z české distribuce.

Absurdita kolem nás

Do hlavního tématu letošního ročníku ELBE DOCK – absurdity kolem nás – podle filmové historičky Terezy Czesany Dvořákové dobře zapadají tzv. mockumenty, které se pohybují na hranici mezi fiktivním a dokumentárním filmem.

Filmová výchova umožní dětem lépe pochopit svět audiovizuálních technologií a mediální manipulace, tvrdí iniciativa Free Cinema

Filmový projektor (ilustrační foto)

Taková jsou východiska práce Terezy Czesany Dvořákové a Jiřího Forejta, kteří prosazují filmovou výchovu jako součást učebních osnov ve školách a různými způsoby se jí aktivně věnují.

Na festivalu budou promítnuty snímky Fraktus nebo Spiknutí: Měsíc, o kterých v rámci charakterizace celého „mockumentárního hnutí“ na festivalu promluví i odborník Christian Hissnauer z Humboldtovy univerzity v Berlíně. Absurdita se na ELBE DOCKu ale nebude omezovat pouze na filmy: „Mnoho politiků nás například nabádá, abychom si kupovali zboží a udržovali ekonomiku v chodu, nemyslí už ale na to, co pak s odpadem na skládkách,“ poznamenává Jarmila Poláková.

Proti obchodu s chudobou

Téma absurdity se zrcadlí také v doprovodném programu festivalu, který se zaměřuje na celospolečenský problém exekucí a vzrůstajícího průmyslu chudoby: „Skutečnost, že se u nás ve velkém obchoduje s chudobou, s lidmi, kteří nedokážou zaplatit za to, co jsou nuceni konzumovat, představuje obrovský problém. Ten se navíc velmi dotýká regionu severních Čech,“ vysvětluje Dvořáková a dodává: „Proto na něj chce festival důrazně upozornit v podobě intervencí do veřejného prostoru, diskusí a workshopů, kde doufáme, že se propojí umělci, kteří se tématu věnují často teoreticky, s lidmi, kteří skutečně potřebují pomoc.“

Realizační tým Elbe Docku v čele se zakladatelkou Jarmilou Polákovou

Alles auch auf Deutsch

Festival zároveň připravil intenzivní třídenní studijní program pro studenty od 15 do 25 let. Jeho součástí budou projekce filmů, následné debaty, dopolední přednášky a workshopy. „Studenti se mohou věnovat střihové dílně nebo workshopům, kde se naučí uvádět filmy v kině nebo vytvářet dobré metodické materiály k projekcím. Mohou diskutovat s významnými osobnostmi českého nebo německého filmového průmyslu nebo přijít na vycházku, jejímž tématem bude divadelní kultura 60. let v Ústí nad Labem,“ prozrazuje metodička studentského programu Tereza Czesany Dvořáková. Veškeré přednášky a workshopy budou probíhat dvojjazyčně, což otevírá prostor také pro návštěvníky z nedalekého Německa.

Celý rozhovor včetně hudebního výběru Pavla Zelinky, který se nechal inspirovat hudbou festivalových filmů, si můžete poslechnout v kompletním záznamu ArtCafé. Ve druhé části magazínu uslyšíte reportáž z příprav nové knihy s pracovním názvem Slovensko-české rebelky věnované 50 slovenským a českým ženám s neobyčejným životním příběhem. S autorkami natáčela Andrea Makýšová Volárová z Rádia Devín: 

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související