A co básnířka? Pásmo z poezie českých básnířek 19.–21. století

18. červenec 2022

Brněnská básnířka a absolventka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Zuzana Gabrišová připravila pásmo z poezie českých básnířek 19.–21. století. Pořad je inspirován její prací na knižní antologii se zamýšleným názvem Kuš, babo! Reprízu z roku 2019 poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila: Zuzana Garbišová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2019.

Antologie, která nakonec vyšla s titulem Milá Mácho (Větrné mlýny, 2022), má být především čítankou: je možné v ní hledat a nacházet – autorky, nebo jen jednotlivé básně, při jejichž čtení se náhle zastaví čas. Je možné v ní objevit jména básnířek, o kterých jsme nevěděli a na které zase zapomeneme, ale také jména těch, kvůli kterým půjdeme do knihovny, do antikvariátů a knihkupectví, budeme hledat jejich sbírky, půjčovat si je, kupovat a číst.

Mezi rokem 1857, kdy vyšly Písně Marie Čacké, a rokem 2014, kdy antologie začala vznikat, vydalo sbírku poezie přes čtyři sta autorek. Některé z nich se svými básněmi představí ve vltavském Souzvuku nazvaném A co básnířka?

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.