900 let hradu Křivoklát

21. září 2010

Křivoklát je jedním z míst, kde si můžete v praxi ověřit funkčnost propojení historie s přírodou. Zatímco milovníky minulosti bude do hradu lákat výstava Přemyslovské Křivoklátsko nebo zpřístupněná nová část okruhu Cesta královskou historií, milovníky přírody může přitáhnout den s obojživelníky nebo celkový přístup hradu k ekologii.

Za obojživelníky na Křivoklát
900 let starý Křivoklát jde s dobou. Před několika lety se proměnil v nekuřácký hrad, při svých akcích bojuje s plastovými obaly a při tom všem představuje křivoklátskou faunu. Jednou z tradičních akcí je na přelomu srpna a září Evropská noc pro netopýry, která každoročně přiláká desítky zájemců.
Při poznávání Křivoklátska ovšem nesmíme zapomenout ani na obojživelníky.

Dostaveníčko se žábami, mloky i čolky si můžete dát v prostorách Hejtmanského domu na dolním nádvoří hradu v neděli 25. dubna od 12 hodin.
Nejen že si budete moci obojživelníky důkladně prohlédnout, ale dozvíte se také více o jejich životě i možnostech vědců je zkoumat. Řeč tak bude o odchytech, rozmnožování, problematice záchranných transferů, a když vám bude štěstí přát, uvidíte, jak se obojživelníci krmí.

Logo

A poté už se můžete vydat na prohlídku samotného hradu, kde vás čekají novinky.

Přemyslovské Křivoklátsko
Při vstupu do hradu vás hned v bráně upoutá plakát na výstavu Přemyslovské Křivoklátsko, která bude do 30. září probíhat v areálu bývalých pivovarských lednic hradu. Připomíná 900 let od první písemné zmínky o hradu v Kosmově kronice. O významu lokality svědčí i řada vybraných citací z kronik, které si na výstavě můžete přečíst. Namátkou můžeme připomenout nejstarší legislativní výnos, který se týkal ochrany zeměpanských lesů. Pochází z nerealizovaného zákoníku Karla IV. z roku 1355.

„O mýcení lesov královských
S pamětí ustavenie dávného lesov našich královských i jeden lovčí nebo hajný náš bez našeho zvláštnieho otpuštěnie nemá mýtiti, než toliko súš a vývratky; ty mají mýceny býti a prodávány; a ty penieze mají obráceny býti do naší královy komory. Leč bychom zvláště komu otpustili, po našich zjevných zvláštniech lesiech , které lesy mýtiti nebo darem dáti, tak mohú polesní nebo hajní ty lesy prodávati nebo mýtiti pod vyměřením a peníze do naší komory pod vyčteniem obrátiti, pod pokutú ruky pravé utětie a pod ztraceniem dědin těch, kteréž od České koruny za služby hájenstvie našich lesóv mají.“

Křivoklát (červen 2009)

Lesy dominantou Křivoklátska zůstaly a stejně tak i královská sídla, i když mnohá jen v podobě zřícenin. Také o tom už jsme si povídali s kurátorem výstavy PhDr. Vladislavem Razímem z NPU Střední Čechy v Monitoru ČRo Leonarda.

Další zajímavosti o výstavě i celé lokalitě už si s PhDr. Vladislavem Razímem prozradíme v pořadu Vstupte! s premiérou 6. května 2010.

Cesta královskou historií
900 let písemně doložené existence hradu si můžete připomenout také tradiční prohlídkou. Kastelán Křivoklátu otevírá se svým týmem hrad veřejnosti každý rok o kousek víc. Letošní je přitom opravdu netradiční. Návštěvníci se totiž mohou v rámci okruhu Cesta královskou historií vypravit až do krovů hradu Křivoklát.

Cesta k srdci Křivoklátu zatím otevřena není

Cestu královskou historií si můžete projít v naší fotogalerii a zároveň se podívat i tam, kam vás průvodci zatím pustit nemohou. Společně se můžeme také vrátit v čase k letošnímu slavnostnímu zahájení sezóny, kterým byla otevřena také expozice Přemyslovské Křivoklátsko.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.