65. výročí vyhlazení Lidic

18. březen 2014

Atentát na Reinharda Heydricha, při němž byl říšský protektor 27. května 1942 smrtelně zraněn, rozpoutal honbu na možné viníky a jejich napomahače. Odnesly to Lidice, i když jejich spojitost s atentátníky nebyla téměř žádná.

Ještě v den pohřbu Reinharda Heydricha 9. června v 19:45 vzkázal Karl Herman Frank z Berlína, že vůdce Německé říše rozhodl o přijetí následujících opatření:

1. zastřelit všechny lidické muže
2. všechny lidické ženy odvézt do koncentračních táborů
3. děti, které je možné poněmčit, shromáždit a dát do rodin SS v Říši, zbytek vychovat jinak
4. obec Lidice vypálit a srovnat se zemí

Velitel bezpečnostní policie (gestapa) Horst Böhme ihned přistoupil k realizaci Hitlerova nařízení. Osobně řídil vyhlazení Lidic a dohlížel na popravy lidických mužů.
Přeskočíme o několik let dopředu: Böhme v roce 1945 beze stopy zmizel a nikdy nebyl nalezen. Roku 1954 byl soudem v Kielu prohlášen za mrtvého. Říšský státní tajemník a generál policie Karl Herman Frank byl za válečné zločiny odsouzený a 22. května 1946 na nádvoří pankrácké věznice popraven.

Na to, co se dělo v Lidicích z 9. na 10. červen 1942, vzpomínala roku 1967 jedna z lidických žen - Marie Doležalová:

Marii Doležalové, kterou jste slyšeli v archivní ukázce z roku 1967 (35. výročí vyhlazení Lidic), bylo v době nacistického běsnění 10 let. Patřila k 17 dětem ze 105, které byly po válce nalezeny. Marii Doležalovou našli v Boizenburgu v Meklenbursku. Před Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku pak svědčila proti nacistické organizaci Lebensborn, která převýchovu unesených dětí prováděla.

Zvukovou podobu tohoto příspěvku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 8. 6. 2007.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.