500 let hebrejského knihtisku v Čechách a na Moravě

7. prosinec 2012

Letos uplynulo právě 500 let od vydání první hebrejské knihy nejen v Čechách a na Moravě, ale i v celé východní a střední Evropě.

K tomuto jubileu otevřelo židovské muzeum v Praze ve své Galerii Roberta Guttmanna v zadním traktu Španělské synagogy na Starém Městě výstavu, na níž si budou moci návštěvníci prohlédnout světové unikáty pocházející z nejvýznamnějších sbírek rukopisů a starých tisků v České republice i v zahraničí.

Výstava s podtitulem „500 let hebrejského knihtisku v Čechách a na Moravě“ nese název „A nebudete muset chodit za rabínem“. O tom, proč pořadatelé zvolili právě tento název, hovoří v rozhovoru s redaktorem Karlem Oujezdským Jana Havlíková, vedoucí odboru rozvoje a vztahů s veřejností Židovského muzea v Praze.

Výstavu „A nebudete muset chodit za rabínem / 500 let hebrejského knihtisku v Čechách a na Moravě“, kterou připravila kurátorka Olga Sixtová, si můžete v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze prohlédnout až do konce února 2013. Galerii najdete v zadním traktu Španělské synagogy v ulici U Staré školy 3 na Starém Městě v Praze.

Spustit audio