3D tiskárna umí vyrábět domy z bahna

7. říjen 2015

Tým italských inženýrů vyvinul 12 metrů vysokou trojrozměrnou tiskárnu BigDelta, která umí tisknout celé domy, nejen jejich stavební bloky. Další její zvláštností je používaný stavební materiál, kterým může být i obyčejné bahno, smíchané s kousky vlákniny jako pojivem.

Tiskárna BigDelta se tak hodí pro použití například v odlehlých venkovských krajích, v pustých oblastech bez infrastruktury nebo v rozvojových zemích, kde někdy jiný stavební materiál nemusí být k dispozici. Společnost WASP se sídlem v italském městě Massa Lombarda postavila podobnou 3D tiskárnu již vloni, její výška však tehdy dosahovala jen 4,5 metru. Tým společnosti WASP pod vedením inženýra Massima Morettiho tak reaguje na prognózu, podle níž bude v roce 2030 na světě chybět uspokojivé bydlení asi 4 miliardám lidí, kteří vydělávají ročně méně než 3000 dolarů. Odtud plyne podle údajů OSN nutnost postavit během následujících 15 let denně v průměru asi 100 000 bytových jednotek.

Základem tiskárny BigDelta je subtilní kovové lešení na bázi nosníků, uvnitř něhož rotuje tisková hlavice s mixérem a tryskou, odkud proudí zemina ve správné konzistenci, promíchaná s vodou a vláknitým pojivem. Tím může být třeba vlna, tvůrci tiskárny ale uvažují i o některých rostlinných vláknech. Hlavice přidává drobné a souvislé kousky bahna či mokrého jílu na už vytvořenou část domu, která alespoň částečně vyschla. Jde tedy o aditivní tvorbu produktu, podobně jako u menších a běžnějších 3D tiskáren.

Hlavice tiskárny pracuje efektivně ve válcových souřadnicích (proměnnými jsou zde úhel a vzdálenost od středu plus vertikální výškový rozměr), přestože je ovládána pomocí koordinovaného pohybu tří ramen, na jejichž konci se nachází. Nejpřirozenější je tak pro ni tisk rotačně symetrických nebo obecně oblých struktur. Ty často tvarem i materiálem připomínají tradiční africké stavby nebo vosí hnízda, z čehož také vznikl i název týmu (WASP - World's Advanced Saving Project).

Tiskárnu lze na místě stavby postavit poměrně rychle. Bahno, jíl či zemina byly vybrány jako stavební materiály z důvodů jejich snadné dostupnosti, téměř nulových pořizovacích nákladů, ekologické nezávadnosti a dobrých izolačních vlastností.

Zdroje: WASP, Phys.Org, TechXplore, Banoosh, Futurism, Goods Home Design, Science Alert, Inhabitat, Makezine, Web Urbanist

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio