3D technologie rychle dobývá i zubařské ordinace. Pacienti by už brzy mohli dostávat třeba vytištěné zubní protézy

12. listopad 2019

Jedním z medicínských oborů, který se čím dál tím rychleji digitalizuje, je stomatologie. Studenti 1. lékařské fakulty pražské Univerzity Karlovy ve výuce využívají 3D tisk. Učí se modelovat za pomoci počítačové 3D grafiky a tisknou třeba i první 3D zubní protézy.

Čtěte také

S pedagogem a zubním chirurgem Josefem Šebkem u 3D tiskárny sledujeme, jak se právě tisknou dlahy pro ortognátní chirurgii. Operací, při kterých se pacientům operuje například větší předkus nebo podkus, provádějí v pražské Všeobecné fakultní nemocnici šest do týdne.

Úpravy čelisti i celková protéza

Dvě dlahy vytiskne 3D tiskárna asi za čtyři a půl hodiny. „K zákroku na obou čelistech potřebujeme dvě dlahy, proto tady tiskárna pracuje každý den,“ vysvětluje dentista s tím, že výhledovou možností je i tisk zubních náhrad.

Splinty (akrylátové dlahy) pro ortognátní (čelistní) operace opouštějí 3D tiskárnu

„Tato tiskárna umožňuje tisk celkových náhrad. Ale budou to spíš takové, které se využívají třeba při okamžité zátěži dentálních implantátů,“ doplňuje.

Skvělý nástroj pro mediky

S napětím sleduje práci 3D tiskárny studentka 5. ročníku oboru Stomatologie Renáta Doleželová. Také ona se s 3D tiskem setkává hlavně při operacích čelistních anomálií. Od třetího ročníku tuto technologii studenti běžně využívají, samozřejmě pod dohledem zkušených lékařů.

„Tiskárna pomáhá vytvořit šablony, které následně používáme při operacích. Pomocí CBCT vyšetření můžeme vytvořit modely a díky nim už dopředu vidíme, jak budeme čelist posouvat,“ popisuje medička.

Přímý dotek chirurgovi nic nenahradí

Čtěte také

CBCT je třídimenzionální rentgenové vyšetření zubů a kostí hlavy. Zachycuje tkáně ve všech rovinách a umožňuje tak zubním chirurgům získat prostorový přehled. Kromě diagnostiky jej lékaři používají také při léčbě a ke studijním účelům nejen pro mediky, ale i pro kvalifikované lékaře.

„Vytištění 3D modelu zkracuje operační čas a zároveň poskytuje cenné informace, které bychom bez něj neměli,“ doplňuje Josef Šebek s tím, že možnost sáhnout si na věrný model před operací nenahradí žádná sebedokonalejší vizualizace.

autoři: Andrea Skalická , and
Spustit audio

Související