27letý Varhoľ staví elektrárny v pěti zemích. „Vím, že mohu vyhořet, ale snad to poznám,“ přiznává

1. červenec 2021

Filip Varhoľ, který nemá krom podobného příjmení nic společného s Andym Warholem, je v 27 letech šéfem divize developmentu společnosti GEEN, která staví elektrárny na vodu, štěpku i solární energii. Raketový start své kariéry hodnotí: „Kdybych říkal, že se nebojím, že ve vyšších sférách byznysu mohu vyhořet, tak by to asi bylo naivní. Stát se to může, ale naštěstí jsem ten, kdo to může z velké části ovlivnit.“

„Nechci, aby můj raketový start ještě dál pokračoval. Je potřeba vývoj stabilizovat, ale ne se zastavit,“ dodává. 

Přestože zastává manažerskou pozici, nestačil vystudovat vysokou školu, o které čas od času uvažuje. „Pokud se tak ale stane, nedokážu si představit, že bych si dal pauzu v zaměstnání. Historicky se mi to zkombinovat už jednou podařilo, tak bych to třeba mohl zopakovat,“ uvažuje. 

Čtěte také

Když totiž ve 14 letech přecházel ze základní na střední školu, chodil na tři čtyři hodiny ještě do firmy, kde dělal telemarketing. A i tam nakonec učil ostatní.  

„Praxe je důležitá tak z 80 procent, nicméně je tam těch zbývajících 20, které určitě budou a jsou užitečné. Vnímám, že bych se určitě chtěl dozvědět víc – leckdy komunikuji s lidmi, kterým zkušenosti, tedy vesměs z praxe, mohu jen závidět,“ připouští možnost dalšího studia. 

Filip Varhoľ se nedomnívá, že musí všech svých úspěchů dosáhnout do třicítky. „Znám spoustu lidí, kteří byli úspěšní i v pozdějším věku, takže si nemyslím, že bych měl kariéru uzavřít do 30 let.“ 

Ve společnosti GEEN má na starosti vodní elektrárny, ale i menší elektrárny na štěpku či solární energii hned v pěti zemích – Česku, Slovensku, Chorvatsku, Gruzii a Kyrgyzstánu a šéfuje zhruba patnácti lidem.

„Začali jsme tam řešit energeticky úsporné projekty, ať už formou rekonstrukce nebo výstavby zdrojů a technologií, které jsou energeticky zajímavější pro koncové uživatele,“ popisuje. 

Víc se dozvíte v záznamu pořadu Hovory, ptal se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.