25 let ochrany práv dětí v Česku

23. listopad 2014
Za hranou

V listopadu uplynulo celé čtvrtstoletí od chvíle, kdy tehdejší Československo ratifikovalo Úmluvu o právech dítěte. Přesto stále existuje nemalá skupina dětí, jejichž práva se hájit nedaří. Statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí uvádějí za loňský rok 7527 případů týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí.

Loni nepřežilo kruté zacházení devět dětí. Počet ohrožených dětí se v posledních letech zvyšuje. Odborníci upozorňují, že to neznamená pouze, že se situace dětí v Česku rapidně zhoršuje, ale že přibývá citlivých a vnímavých lidí. Na nejvíc podezření ze zneužívání, týrání nebo zanedbávání péče upozorňuje škola. Loni to bylo skoro 1800 případů. Zhruba 860 kauz oznámily sociálním pracovnicím a pracovníkům matky. Samy o pomoc požádaly dvě stovky dětí.

Některými případy, kdy došlo k porušení práv dětí, se zabývala také kancelář veřejné ochránkyně práv. Mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková dodává, že šlo asi o 50 podnětů: „Děti se na veřejnou ochránkyni práv nejčastěji obracejí kvůli vztahům v rodině, styku s druhým rodičem nebo prarodiči a dále kvůli výživnému.“ Další velkou skupinu podnětů potom tvoří ústavní péče.

Počty týraných a sexuálně zneužívaných dětí 2002 - 2013

Podle Ivy Hrazdílkové děti často neví, na koho se mohou obrátit. Chybí jim informace o tom, že mohou komunikovat se soudy a že soudy od určitého věku dětí musejí brát jejich názory v potaz při projednávání věcí, které se jich týkají.

Jediné krizové centrum pro děti v celé ČR

V Česku existuje pouze jediné krizové a intervenční centrum pro děti. Specializuje se na prevenci, diagnostiku a terapii syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte. Pomáhá také dětem v závažných životních situacích. Funguje od roku 1992 v Praze a vede ho psycholožka Zora Dušková.

Služby Dětského krizového centra jsou poskytovány bezplatně po celém území Česka. Za dobu fungování centra prošlo jeho ambulantní péčí pět a půl tisíce dětí. Nejčastěji kvůli sexuálnímu zneužívání. Dalším alarmujícím trendem je fakt, že se snižuje věk dětí, které potřebují péči Dětského krizového centra. Loni šlo ve třetině případů o předškoláky.

Dětské krizové centrum připravilo šest komiksů určených dětem. Díky mnohaletým zkušenostem odborných pracovníků DKC bylo vyselektováno 6 hlavních krizových témat, které děti aktuálně prožívají: kybegrooming (nebezpečí internetu), fyzické týrání, sexuální zneužívání, vyhrocené rozvodové spory, domácí násilí a šikana.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.