23. ročník Romské pouti se opět uskuteční na Svatém Kopečku u Olomouce

7. září 2021

Tradiční Romská pouť, na kterou míří Romové z celé Moravy i Slovenska, se po dvou letech znovu přesouvá na Svatý Kopeček u Olomouce.

Plakát k Romské pouti 2021

Pouť se přesouvá na Svatý Kopeček po dvouleté pauze, kterou způsobila rozsáhlá rekonstrukce svatokopecké baziliky. Předchozí dva ročníky se uskutečnily v Olomouci v katedrále svatého Václava.

Motivem letošního 23. ročníku Romské pouti je Amen nasan vaš peske cudze (Nejsme si cizí). Mši bude celebrovat pomocný biskup pražský Václav Malý. Posláním Romské poutě je podle pořadatelů vytvořit prostor pro společné duchovní sdílení Romů z Česka a Slovenska. "Řada poutníků přijíždí opakovaně, pouť se pro ně stala již každoroční tradicí. Atmosféra je vždy přátelská, mnozí své vzdálené známé potkávají jednou za rok právě tady. Setkání je příležitostí pro společnou modlitbu a vzájemné sdílení," doplnila Richenza Buková z Charity Olomouc.

Poutníci se sejdou v sobotu 11. září u kříže pod bazilikou v 11:50, část poutníků doputuje Poutní alejí ze Samotišek. Po mši jsou poutníci srdečně zváni na oběd a posezení u kávy. Po polední pauze program pokračuje v klášterních ambitech přednáškou premonstrátského kněze Hyacinta Pavla Kuchty a aktivitami pro děti. Na parkánech bude pro poutníky připravena také výstava fotografií, která je průřezem z uplynulých ročníků. Pouť ukončí v 17:00 závěrečné požehnání v bazilice Navštívení Panny Marie.

Romskou pouť pořádá od roku 1998 olomoucká charita, v předchozích letech na ni dorazilo i 600 lidí. Na loňský ročník přišlo zhruba 130 účastníků, návštěvnost byla ve srovnání s minulými lety výrazně nižší, ovlivnila ji opatření proti šíření koronaviru.

autor: Barbora Němcová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.