20. březen je Světovým dnem žab. Po celém světě se konají akce s cílem chránit tyto obojživelníky

20. březen 2023 08:08

Každé jaro se nejen v Krkonoších objevují podél silnic nízké plastové plůtky, které hlásí: nastal čas žabího tahu! Nebýt zábran, které instaluje i Správa Krkonošského národního parku, tisíce obojživelníků by zcela jistě skončily pod koly aut. Ohroženým a chráněným druhům můžete pomoci i vy.

Daniel Bílek a Eva Müllerová ze Správy Krkonošského národního parku už mají vše připraveno. Náruče plné kolíků, k tomu tvrzená fólie. Budeme stavět žabí plot. Proč? „Protože žáby se vrací ze zimovišť, tedy z lesa, z pod kamenů, z pod pařezů, do svých trdlišť, kde chtějí založit novou generaci,“ říká Dan Bílek.

Čtěte také

Vrací se do svých mělkých tůněk a rybníčků, které začíná prohřívat sluníčko. Jenže žabky tradičně táhnou i tam, kde jsme si my, lidé, vybudovali silnice.

„Proto stavíme tyto zábrany, aby se žáby nedostaly na onu komunikaci. Přenášíme je potom na druhou stranu přímo do rybníka.

Někdy žabky doputují podél zábran k mostkům a propustkům pod silnicí. Jindy ale skončí ve sběrných místech. „Pohybují se podél fólia a na konci na ně čeká kbelík, který je zapuštěn v zemi. Jednou denně to chodí strážce kontrolovat a přenáší žáby na druhou stranu silnice.

Čtěte také

„Tady v oblasti Krkonoš jde o dva druhy žab. Ropuchu obecnou a skokana hnědého, vysvětluje Daniel Bílek.

Obrovská by byla čísla usmrcených žab tam, kde by kolem silnice chyběly zábrany. Pracovníci Správy KRNAP už mají vytipována místa, kde jsou plůtky zapotřebí. Jedno je i ve Vrchlabí u letiště. Tam je na silnici hustý provoz a na druhé straně rybníček.

Doufejme, že právě tam vám přijde spousta přátel se stavbou zábran pomoci. „Ano, doufáme, že přijde co nejvíc lidí, protože každá ruka je dobrá. Doporučujeme hlavně pracovní oblečení a ideálně holínky i pracovní rukavice. Vše ostatní bude na místě připraveno, říká Eva Müllerová.

Čtěte také

Takže v neděli 26. března v 9:30 hodin u letiště ve Vrchlabí. „V podstatě tedy lidé získají jen dobrý pocit, že pomohli žabičkám. Dáme i nějakou hru, aby si i děti přišly na své, doplňuje Daniel Bílek.

Co tedy popřejeme žabkám k jejich svátku?
„Aby už bylo trošku teplo.
„A také hlavně, aby neskončily pod koly aut.

Jaro už klepe na dveře, všechno tu zpívá, žabí tah může trvat několik dní, ale klidně se může protáhnout až do května.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související