180 skleněných malovaných desek. Na Českolipsku vyrábí repliku kazetového stropu pro Národní muzeum

15. únor 2018

Skleněné opískované desky, na kterých jsou namalované květinové motivy. Ty jsou v současnosti k vidění v dílnách Kolektivu Ateliers z Nového Boru na Českolipsku. Sdružení sklářských řemeslníků totiž vyrábí repliky skleněných výplní do kupole Národního muzea v Praze, které prochází celkovou rekonstrukcí.

Pracují i na 180 skleněných deskách pro repliku malovaného kazetového stropu, který byl zničen za druhé světové války.

Součástí stropu Národního muzea bude tedy čtverec s florárním motivem. „Je tam 180 čtvercových tabulí zhruba metr na metr, děláme v podstatě kopie původních malovaných skel,“ vysvětluje vedoucí Kolektiv Ateliers Michal Vlček.

K dispozici měli hlavně původní černobílé fotografie a několik střepů, ze kterých měli vycházet. V dílně pak museli sami navrhnout grafickou i barevnou část.

K technologickým problémům patřila malba na sklo, místo původního nosného rámu, který držel sklo, přišli s jiným řešením. Dvě lepené tabule k sobě a malbu dovnitř slepu, takže ji chrání.

Pak se ale objevil další problém. „Když dáte dvě skla na sebe, tak to původní rám neunesl, museli jsme kombinovat se slabším sklem,“ říká. Instalace kazetového skleněného stropu proběhne až jako jedna z posledních prací na rekonstrukci Národního muzea.

autoři: prh , Tomáš Mařas
Spustit audio