12 mokřadů mezinárodního významu u nás

21. říjen 2010

Ve středu 14. května byla mezi mokřady mezinárodního významu slavnostně zařazena Krušnohorská rašeliniště.

Krušnohorská rašeliniště jsou unikátním komplexem hřebenových, rozvodnicových a svahových rašelinišť, která vznikla na suťových vývěrech podzemních vod. Součástí mokřadu jsou Cínovecké a Novodomské rašeliniště, Svatošebestiánská a Kovářská rašeliniště, Rolava a Božídarské rašeliniště.

Mokřady navíc patří do dvou ptačích oblastí, kterými jsou Novodomské rašeliniště - Kovářská a Východní Krušné hory. Celková rozloha území je 11 224 hektarů.

Rašeliniště Pod Macechou

Vyhlášení Krušnohorských rašelinišť 12. mokřadem mezinárodního významu u nás má v budoucnu ochránit nejen flóru a faunu, ale zejména jejich funkci velkého přírodního rezervoáru vody. Mělo by se tak předejít např. necitlivému budování odvodňovacích systémů a těžbě rašeliny.

Krušnohorská rašeliniště byla zapsána do seznamu významných mokřadů podle Ramsarské úmluvy z roku 1991. Tato dohoda má zajistit celosvětovou ochranu a rozumné využívání všech typů mokřadů.

Velké jeřábí jezero z oblasti Rolavy
autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.