Zvukové obrazy z Evropy. Hraná reportáž z bitvy o Normandii

Zvukové obrazy z Evropy – pod tímto názvem se na vlnách BBC vysílaly hrané reportáže z bojiště. Jedním z unikátních dochovaných záznamů tohoto typu je pořad z roku 1944 o bitvě o Normandii. 

Jak říká historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu, na záznamu je pochopitelně znát, že se nejedná v pravém slova smyslu o přenos z bojiště – technika záznamu v terénu sice existovala, ale byla těžkopádná a rozhodně ji nešlo používat při reálné bitvě nebo v zákopech.

Čtěte také

Přesto jde o zajímavý příspěvek z hlediska válečné propagandy, jakési inscenované dokumentární pásmo prezentující úspěšné vedení války. Jako obvykle se na vzniku pásma podíleli klíčoví lidé z redakce BBC, kromě mnohokrát zmiňovaného Pavla Tigrida nejspíše i Ota Ornest, Josef Lederer nebo Josef Schwarz Červinka.

Zvukový záznam přibližující posluchačům v protektorátu normandské bojiště má dodnes svou dynamiku – slyšíme v něm například simulaci francouzského vysílání Rádia Cherbourg nebo nejspíš autentický zpěv koloniálních francouzských vojáků ze Severní Afriky.

I samotné zvukové efekty z bitvy, pokud byly inscenované, vzbuzují z rozhlasového hlediska respekt. O záznamu z roku 1944 s Prokopem Tomkem mluvil redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související