Zuzana Válková: Stormy Daniels versus Trump a Babiš

21. únor 2021

Patnáct let stará aféra s herečkou z filmů pro dospělé je bizarním příkladem hromady právních sporů, které na exprezidenta Trumpa čekaly za prahem Bílého domu. Ten sice přežil druhý impeachment, ale není vyloučeno, že jeho politickou kariéru ukončí potíže s daněmi. Stačí to?

Nikdo příliš nepočítal s tím, že druhý pokus o odvolání amerického exprezidenta Trumpa skončí jako triumf rozumu nad pomstychtivostí, nebo dokonce dobra nad zlem. Počty senátních demokratů a republikánů odhodlaných odsoudit bývalého prezidenta za to, že na sídlo amerického Kongresu poštval své voliče a hodiny je odmítal odvolat, byly docela jasné předem.

Čtěte také

To ale neznamená, že část americké veřejnosti do poslední chvíle nedoufala v zázrak. Přála si zažít aspoň stopu katarze na úrovni symbolů, kterých se pochod na Kapitol dotkl. Nic takového nepřišlo. Frustrace se rozlila mezi lidi, které útok dál roztrpčuje, a jejich rozčarování je staví do stejné řady s těmi, kdo jsou frustrovaní z výměny na prezidentském postu. Demokrat, republikán, kdo může být spokojený?

Daňové úniky

Není samozřejmě vyloučeno, že zdání spravedlnosti se pokusí zajistit nezávislá senátní vyšetřovací komise, která kauzu Kapitol nepustí ze zřetele. A při pohledu na další problémy, kterým bude Trump čelit, když ho nechrání aura prezidentství, by se z pověrčivosti pokřižoval i neznaboh.

Čtěte také

Úřady budou vyšetřovat jeho podnikání kvůli podezření na daňové úniky. Řešit v Americe problémy s daněmi, to je něco, co by si tamní občan rád odpustil. A našinec si těžko představí, jak vážné to může mít důsledky – s trochou nadsázky se dá říct, že prokopat si tunel do bankovního sejfu je s ohledem na trest o něco výhodnější než šidit v lejstrech.

Na Trumpovo počínání během finiše prezidentských voleb se zaměří nová návladní ze státu Georgia, která nevypadá, že hodlá mávnout rukou nad exprezidentovými pokusy o zásahy do sčítání hlasů. A aby toho nebylo málo, herečka z filmů pro dospělé Danielle Cliffords, známá jako Stormy Daniels, kterou se Trumpův pobočník David Cohen před lety pokoušel uplatit k mlčení, prohlašuje, že se bude s Trumpem soudit do skonání světa. Žena už prý nemá co ztratit: přišla o kariéru a okolí nad ní ohrnuje nos, protože účinkovat v pornu je jedna věc, ale zadat si s Trumpem je mezi liberály horší.

Čapí hnízdo a spol.

Konkrétní výsledek jednotlivých sporů, které bude americký exprezident řešit, ale vlastně není důležitý. Otázka, která se při pohledu na to boží dopuštění nabízí, zní jinak: Kde leží hranice skandálu, který ještě dnes může někomu ublížit – a jeho konec bude dávat aspoň nějaký smysl? A není to tak, že Češi si na to, že z ničeho nic nevyplývá, také dávno zvykli?

V minulém týdnu se uzavřela jedna z nejpodivnějších kauz, jakou pamatují ročníky, které prožily většinu života ve svobodných poměrech. Skončilo vyšetřování týkající se Andreje Babiše mladšího a jeho tajemného zavlečení na Krym, které mělo souviset s případem Čapí hnízdo. Nevyplynulo z něj nic.

Čapí hnízdo a případ padesátimilionové dotace, která chvíli vypadala, že Babišovi staršímu politicky zlomí vaz, už také nikoho nezajímá. Premiérův střet zájmů ve věci čerpání evropských dotací pro Agrofert taky ne. Veřejností sice otřásla ekologická katastrofa na řece Bečva, ke které došlo loni v září, ale v únoru roku 2021 to začíná vypadat, že se nevyšetří.

Zuzana Válková

Plyne z toho, co tu zaznělo, že je na místě na všechno rezignovat? To jistě ne. A když už mohl být americkým prezidentem stabilní génius, těžko říct, proč by nemohla být inspirací Stormy Daniels. Dáma si zadala. Zvolila si veskrze nesympatického pána, který pak jí i celé zemi nasekal spoustu problémů. Jenže ona se bude soudit – do skonání světa. 

Autorka je publicistka, působí na FF UK

autor: Zuzana Válková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.