Ženy konečně za řídicím pultem. Moskevské metro poprvé od osmdesátých let najalo strojvůdkyně

Moskevské metro od začátku roku přijalo dvanáct žen na pozici strojvedoucích. Stalo se tak vůbec poprvé od začátku osmdesátých let, kdy se tato profese dostala v tehdejším Sovětském svazu na seznam zaměstnání, která jsou pro ženy příliš fyzicky náročná nebo nebezpečná, všímá si agentura AFP.

Nová generace strojvůdkyň nastoupila do práce minulý víkend. Z původních 25 uchazeček zbyl tucet, kterému se podařilo dokončit požadovaný výcvik a zařadit se mezi ostatní – a dosud čistě mužské – kolegy.

Čtěte také

Americké stanici CNN se podařilo jednu z novopečených zaměstnankyň moskevské podzemky vyzpovídat. Jednatřicetiletá Kristina Vakulenková zdůrazňuje, že spolu s ostatními úspěšnými absolventkami budou moci řídit nejnovější soupravy moskevského metra, které nabízejí komfortnější pracovní podmínky než starší vozy.

Ostatně ty dobře zná manžel Vakulenkové, který je také strojvedoucí metra. O velkém rozdílu mezi starými a moderními soupravami prý doma často vypráví.  

Zákaz platil pro 456 zaměstnání

Vylučování žen z některých profesí bylo podle AFP v Rusku dlouhodobě terčem kritiky. Jedním z důvodů byl předpis, podle kterého ženy nesměly pracovat tam, kde by musely nejméně dvakrát denně zvedat 10 kilogramů. Neziskové organizace zabývající se ženskými právy poukazovaly na to, že je to průměrná hmotnost ročního dítěte.

Kromě práce v čele souprav podzemky dosud ženy v Rusku nesměly vykonávat například ani hornické a kovoobráběcí práce, řídit autobus, stát se námořnicemi, parašutistkami nebo také automechaničkami. Ženy dokonce nemohly vyrábět ani dechové hudební nástroje.

Rusky v uplynulých letech poslaly k soudům řadu žádostí o zrušení nebo alespoň úpravu restriktivních pravidel.

Čtěte také

Ruské ministerstvo práce nakonec loni v září seznam proškrtalo, ze 456 tak nakonec zbylo jen 96 takových pozic. Většina z nich se týká práce s nebezpečnými chemickými látkami nebo výbušninami.

Novou praxi žen v čele souprav moskevské podzemky obhajuje také radnice ruské metropole, podle které už toto povolání díky automatizaci provozu nevyžaduje příliš velkou fyzickou námahu.

Ruským ženám se tak otevírají nové možnosti. Kromě strojvůdkyň by se letos mohly dočkat také možnosti řídit klasické vlaky. Ruské státní železnice už ohlásily, že od letošního roku se ženy mohou hlásit i na tyto pozice, dodává agentura AFP.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, který připravila Tea Veseláková.

Dozvíte se, co události, které otřásly Spojenými státy, znamenají pro svět a americkou politiku. Francouzský prezident Macron neopouští plány na upevnění osvíceného islámu. A co inspirovalo vědce, kteří chtějí využít chleba k pěstování živých tkání?

autoři: Tea Veseláková , kac
Spustit audio