Žalobou na experimentální divadlo kardinál útočí na hodnoty liberální demokracie, říká farář Chadima

13. červenec 2018

Na dvě divadelní inscenace kontroverzního autora Olivera Frljiće (Prokletí a Naše násilí a vaše násilí) teď podal žalobu i kardinál Dominik Duka. Dalších 19 trestních oznámení už policie odložila.

Obě hry byly součástí květnového festivalu Divadelní svět Brno 2018. Svalnatí členové politického hnutí Slušní lidé protestovali přímo na jevišti při probíhajícím představení hry Naše násilí a vaše násilí.

Média pak zaplnily bouřlivé ohlasy hlavně kvůli výjevu Ježíše znásilňujícího muslimku. Ve druhé hře Prokletí, kterou kardinál také napadá, zas byla socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem. Podle hlavy české katolické církve se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod.

Vzhledem k tomu, že jsem arcibiskup pražský, jsem také členem církve, jsem tedy věřící. A jestliže papež František říká, že pastýř musí být cítit ovcemi svého stáda, je mojí povinností, abych nejenom sám za sebe, ale i za druhé pozvedl svůj hlas k tomu, co se odehrálo. Domnívám se totiž, že slušnost a respekt k druhému, k jeho názorům, je základem soužití ve společnosti.

vyjádření Dominika Duky pro Český rozhlas Plus

Podle teologa, pedagoga a faráře Církve československé husitské Martina Chadimy se Duka „nestaví do čela bojovníků za demokracii, ale postavil se vedle Slušných lidí, pánů Okamury, Babiše a Zemana a těch, kteří dlouhodobě útočí na naše liberálně demokratické hodnoty, které chtějí omezit nebo dokonce zničit.“

Duka útočí na demokratické hodnoty...

Ještě teď mám z píšťalek zalehlé ucho, hodnotí s odporem přerušení Frljićovy hry Vladimír Just

Divadelní a mediální kritik Vladimír Just

„Extrém začíná tehdy, když se z černé stane bílá, neexistuje šedá, ani fialová. Když není připuštěn jiný názor a jsou zpochybněna základní fakta,“ říká divadelní a mediální kritik Vladimír Just, host Barbory Tachecí a Osobnosti Plus.

Duka prý navíc na konci svého funkčního období, kdy už de facto ani není statutárním orgánem České biskupské konference, zaútočil na něco, co nemá rád dlouhodobě. „Jsou to liberální hodnoty, ale taky to zapadá do celkové situace v zemi.“

Chadimy se prý velmi dotklo, že si kardinál bere do úst papeže Františka, ke kterému se sám prý moc nehlásí. „Snaží se Františka dostat do hry, která je ale jen jeho… Pokud se kardinál odvolává na papeže, je to opravdová rarita, až dokonce legrační. Všichni totiž víme, že je v katolické církvi v jiném ideovém směru, a teď papeže vtahovat hry? To nepovažuji za fér,“ dodává.

Žaloba za názor na jevišti?

Vladimír Mikulka, kritik z časopisu Svět a divadlo nebo serveru Nadivadlo, prý až tak vyhraněný názor na samotného kardinála nemá, ale žalovat někoho za názor, který zazní z jeviště, je podle něho nesmysl. „Kardinál se pouští do věci, která je naprosto neobhajitelná. Naštěstí žijeme v systému, kdy se na jevišti i jinde smí říkat vlastní názor. Tvůrci by za to rozhodně nějak popotahováni ale být neměli,“ říká Mikulka.

Přitom osobně tuto hru považuje „za hloupou, nevkusnou, agresivní až urážlivou,“ ale taky chápe, že se představení mohlo spousty lidí dotknout. „Je ale nesmysl, aby za to byl někdo soudně popotahován.“ Podle kritika Mikulky je paradoxní, že se Duka ze své konzervativní pozice dostává do jednoho šiku s nejrůznějšími levicovými a korektními aktivisty, kteří se ale snaží omezit svobodu slova.

Je to útok na svobodu slova?

Naháč proti svalovcům, tak se dělá divadlo v Brně. Dokument o kauze kolem hry Naše násilí a vaše násilí

Slušní lidé v Brně.

Rozhlasový dokument o inscenaci Naše násilí a vaše násilí v divadle Husa na provázku v Brně je akustický, mírně pitoreskní obraz v daném momentě poněkud vyšinuté části společnosti. Bez odborníků a kritiků nebo autorit či politiků zachycují tvůrci pořadu pouze bezprostřední reakci publika i lidí vně divadla.

Kardinál totiž v žalobě zmiňuje i útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání a právo na důstojnost a čest. To se ale faráři Církve československé husitské Chadimy opět moc nezdá.

Připomněl, že sám Duka princip svobody slova a shromažďování příliš neuctívá: „Když tady byla před časem demonstrace, tuším proti církevním restitucím, tak ty lidi nazval lůzou. Tehdy se ho dotklo, že demonstrující vyjádřili svůj svobodný názor a tehdy mu ale nevadilo, že se dotýká jejich osobních práv na svobodu slova a shromažďování. Tady ale našlapujme velice opatrně. Jsem ten poslední, který by mu měl radit, ale aby katolický prelát ve stále ještě demokratické zemi žaloval divadlo, navíc experimentální? Nevím, jestli to má odstupující kardinál vůbec za potřebí.“  

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související