Za tři děti milion od státu. Je to investice do budoucnosti, tvrdí lidovec o návrhu půjčky pro rodiny

24. prosinec 2019

Česko stárne a vláda i opozice řeší, jak zlepšit prorodinnou politku. Lidovci přicházejí s plánem na zvýšení porodnosti, kromě daňových slev a bonusů chtějí mladým lidem poskytovat půjčku na bydlení ve výši jednoho milionu korun – a s každým dalším potomkem by se jim dluh snižoval.

Čtěte také

„Za první dítě o 200 tisíc, za druhé o 300 tisíc a za třetí o půl milionu. Takže pokud bude rodina – sezdaná či nesezdaná – mít tři děti, tak ten milion prostě nevrátí. Je to investice státu do dětí a naší budoucnosti,“ říká místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Zdůrazňuje, že veškerá prorodinná opatření, která provedla vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), byla z dílny lidovců. „Současná vláda zatím neukázala nic konkrétního, čím by rodinám pomohla,“ tvrdí s tím, že lidem v založení rodiny brání odpovídající bydlení, zdraví či věk partnera a možnosti sladění práce a rodiny.

Stát nemá nic nařizovat, ale vytvořit takové podmínky, aby si mladí lidé řekli, že stojí za to mít děti.
Petr Hladík

Lidovcům vadí, že rodič na mateřské dnes nemůže zůstat v zaměstnání na stejné pracovní pozici, a to ani na dohodu o pracovní činnosti.

Rodiče dětí do 15 let dnes také mohou požádat o snížení pracovního úvazku, čemuž musí zaměstnavatel vyhovět – ovšem ne už jeho opětovnému navýšení. A právě to chtějí lidovci změnit: „Tato úprava je na západ od nás naprosto běžná,“ tvrdí Hladík.

Co dělá vláda?

Čtěte také

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) namítá, že před necelým měsícem došlo ke zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. „Do konce roku přijdou novely zákona o předškolních zařízení, zkrácené úvazky a sdílená pracovní místa projednala tripartita,“ vypočítává s tím, že vláda plánuje podporu předškolních zařízení a zálohové výživné.

Pokud jde o půjčky rodinám, Juchelka chce v připravovaném rodinném balíčku jít podobným směrem a zvýšit odpočet z jistiny poskytované Státním fondem rozvoje bydlení, který je dnes ve výši 30 tisíc korun za dítě.

Stát nemůže uměle zvedat porodnost. Můžeme pomáhat v konkrétních věcech, ale je to hodnotová záležitost každého páru.
Aleš Juchelka

Rodiny se třemi a více dětmi prý navíc potřebují další podporu, musí si například pořídit větší auto. „Chtěli jsme to podpořit z evropských fondů, ale Evropská komise je bohužel teď strašně zelená a na českém trhu není žádné sedmimístné elektrické auto,“ tvrdí Juchelka.

Pozastavuje se ale nad návrhem lidovců, aby zaměstnavatel měl povinnosti opětovně navýšit pracovní úvazek. „Toto mi trošku zavání sociálním inženýrstvím. Legislativa může fungovat tak jako dosud, stát je připraven zaměstnavatelům pomáhat a kompenzovat zavádění zkrácených úvazků,“ deklaruje poslanec.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související