Weinstein míří do vězení. Kampaň MeToo otevřela možnost se bránit, tvrdí aktivistka Nejedlová. Viděli jsme ale i excesy, soudí publicista Joch

26. únor 2020

Filmový producent Harvey Weinstein se podle soudu dopustil sexuálního napadení a znásilnění a hrozí mu 25 let za mřížemi. Právě tento případ inicioval přes třemi roky kampaň MeToo. Přepisuje pravidla západní civilizace, nebo vráží klín mezi muže a ženy?

Hnutí MeToo otevřelo obětem sexuálního násilí možnost se bránit, věří zakladatelka spolku Konsent Johanna Nejedlová. Roman Joch, publicista, komentátor a ředitel Občanského institutu kritizuje excesy kampaně MeToo a vyzdvihuje roli gentlemanství.

Pozitiva i negativa

Roman Joch

„Hnutí MeToo je určitě prospěšné, spoustě žen dalo možnost svěřit se s tím, že zažily sexuální násilí. Pro mnoho z nich to bylo tabu, dokud neviděly, že se to děje i slavným ženám,“ tvrdí Nejedlová.

Podle Jocha dnes kampaň MeToo víc chrání mladé ženy proti predátorským mužům s vysokým statusem. „V tomto smyslu je to krok správným směrem, byť jsme viděli i excesy.“

Je velice dobré, aby dospívající dívky viděly, jak se chová jejich otec k jejich matce... Jako relativně skeptická až cynická společnost nepodléháme ideologickým a společenským extrémům... Amerika má díky náboženskému a puritánskému založení tendenci směřovat k extrémům. Hnutí hippies se pak přehouplo na přesně opačnou stanu... MeToo považuji za celkem přirozenou korekci vůči tomu, co existovalo posledních 50 let.
Roman Joch

Toto hnutí se ale prý zatím ke kořenům problému nedostalo. „Ty leží v 60. letech minulého století v západní civilizaci. Do té doby byla sexuální morálka mužů a žen regulována společenskými konvencemi právě kvůli ochraně mladých žen,“ vysvětluje ředitel Občanského institutu.

„Sexuální revoluce věřila, že projevy sexuální autenticity jsou dobré. Časem se muži, zvláště ti ve vyšších pozicích, začali chovat takto „svobodně a oběťmi byly mladé ženy. Teď nastává protireakce..., která je ale dnes vnímána jako ochrana žen proti mužům, takže pohled na muže jako predátory je silnější,“ upozorňuje Joch.

Týká se to žen i mužů

Johanna Nejedlová

Nejedlová připomíná, že sexuální násilí není vynálezem 60. let, ale dělo se i předtím. „A ty ženy o tom také nemluvily, protože to pro ně bylo ponižující. Je pravda, že v éře hippies se děla spousta nekonsenzuálních styků. Dnes ženy hovoří o tom, že tehdy byly nuceny, a je správné o tom mluvit.“

Příliš se soustředíme na dívky a jejich vzory v rodině, ale je důležitější, jaké vzory mají synové třeba v popkultuře. K reprodukci sexuálního násilí přispívají představy, že můžeme ženu dobývat a ona se nakonec podvolí. Ale tak to nefunguje: když žena někoho nechce, tak ho většinou nechce... Západní společnost je na diskuzi o sexuálním obtěžování lépe připravena... Ale postupně se to mění i u nás. I to, že o tom mluvíme, je znakem, že jde o důležité téma.
Johanna Nejedlová

„Nemyslím si, že by všichni muži měli být bráni jako potenciální predátoři. Tyto věci se dějí, a nejen ženám. Každý 33. muž v České republice má zkušenost se sexuálním násilím. Máme také statistiku z roku 2008, podle které se 5 % Čechů přiznalo, že spáchalo znásilnění.“

Aktivistka doporučuje toto: „Jestli na vaše chování ten druhý reaguje pozitivně, je v pořádku pokračovat. Když ale reaguje negativně, normální je se omluvit, stáhnout a nepokračovat. Když tak lidé jednají, nepotřebujeme kampaně jako MeToo.“

„Je důležité se ohradit, když má někdo dojem, že ten druhý zašel za hranu... To funguje mnohem lépe, než kampaně typu MeToo... Na prvním místě za to může muž, který by se měl chovat jako gentleman, než zkoušet, kam může zajít. Proto lituji, že k sexuální revoluci 60. let došlo,“ shrnuje Roman Joch.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související