Vládní prohlášení je horší než minulé, plošné zvyšování platů je špatně, kritizuje Dlouhý

11. červenec 2018

České ekonomice se daří, vláda Andreje Babiše (ANO) ale přesto navrhuje státní rozpočet s 50miliardovým schodkem. „Není špatné, když ekonomiky, které konvergují, mají mírné a ufinancovatelné deficity. Osobně bych to vládě odpustil,“ říká ekonom Vladimír Dlouhý.

Zároveň ale připomíná slova mnohých ekonomů a podnikatelů, že v obdobích rychlého ekonomického růstu by rozpočty měly být mírně přebytkové nebo vyrovnané.

„My jsme ovšem ekonomika, která svůj dluh financuje velmi levně a celkový dluh snižujeme. Obligace často vydáváme za úroky, které jsou nižší, než mají Rakušané, nemluvě o Belgičanech a podobně,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory ČR.

Podle něj je ale třeba tyto prostředky investovat, například do infrastruktury, vzdělávání nebo digitalizace. Dlouhý by se také soustředil na efektivní výběr daní, spíš než na to, jestli bude deficit ve výši 25 nebo 50 miliard.

Podnikatele trápí nedostatek pracovní síly, špatná struktura absolventů od základních škol po vysoké, administrativa a byrokracie. V této zemi se nedá nic postavit, připravili jsme proto věcný návrh stavebního zákona.
Vladimír Dlouhý

Důchodová reforma nutná

Na vládním prohlášení kritizuje zvyšování platů ve veřejné sféře. „Nezpochybňuji, že by kvalitní úředníci měli dostat více. Totéž učitelé, zdravotní sestry nebo vojáci a policisté. Ale víme přece, jak neefektivní je ten úřednický moloch. Plošné zvyšování je špatně, navíc to odsává lidi ze soukromé sféry,“ upozorňuje.

Vládu budeme tlačit před sebou, jak jen to půjde. Musí plnit své sliby, říká odborář Středula

Josef Středula

S možnými změnami v obsazení ministerstev, ale beze změn v programovém prohlášení předstoupí ve středu vláda hnutí ANO a ČSSD před Sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Podporu má zajištěnu od komunistů, ale třeba právě k programovému prohlášení mají řadu výhrad i odbory. Jak ale po včerejším jednání tripartity prohlásil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ani návrh rozpočtu už nechce měnit.

Vláda se sice hlásí k potřebě důchodové reformy, podle Dlouhého si ale zřejmě neuvědomuje, co to ve skutečnosti znamená. „Znamená to vrátit se k tomu, co nepříliš šťastně prosazovala Nečasova vláda. Musí se vrátit diskuze o druhém a třetím pilíři,“ zdůrazňuje.

Dlouhý vyzdvihuje program předchozí jednobarevné vlády hnutí ANO, současné programové prohlášení je prý poznamenáno kompromisem s levicovými stranami, zmiňuje například plán na zrušení karenční doby. „Máme zásadní výhrady k některým ústupkům, které ANO muselo udělat vůči ČSSD,“ deklaruje.

„Nemáme radost z vládní podpory ze strany KSČM. Demokracie je i o tom, že musíme respektovat, koho lidé zvolí. A KSČM je kontinuálně volena. Hospodářská komora je apolitická, takže vládu podpoříme všude tam, kde je to pro podnikatele dobré, ale budeme ji velmi otevřeně kritizovat tam, kde to dobré není,“ uzavírá Dlouhý.

autoři: Jan Bumba , ert

Související