Vladimír Dzuro: Vyšetřovatel. Démoni balkánské války a světská spravedlnost

1. březen 2019

Vladimír Dzuro strávil devět let jako vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Působil v týmu, který měl za úkol objasnit válečné zločiny spáchané Srby v Chorvatsku. Vzhledem k velkému zájmu posluchačů si od pondělí 4. března můžete každý všední den od 20:33 ve vysílání Plusu poslechnout reprízu Radioknihy Vyšetřovatel. Démoni balkánské války a světská spravedlnost, kterou interpretuje Jan Hájek. 

O dramatických situacích, které během jugoslávské mise prožil, a o případech, k jejichž objasnění a soudnímu projednání přispěl, vydal svědectví v knize s lakonickým názvem Vyšetřovatel. Připomíná v ní konflikt mezi státy vzešlými z rozpadu Jugoslávie, který přerostl v etnicky motivované vraždění, jaké Evropa nezažila od konce druhé světové války. 

Jedním z nejvýznamnějších případů, na jejichž vyšetření se Vladimír Dzuro podílel, byl masakr na prasečí farmě Ovčara nedaleko Vukovaru. Příslušníci srbských paravojenských jednotek tam postříleli více než 200 mužů převážně chorvatské národnosti, kteří měli být evakuováni z vukovarské nemocnice pod záštitou Červeného kříže.

Vladimír Dzuro se přímo účastnil nejen exhumace těl obětí z masového hrobu na Ovčaře, spolu s kolegy z vyšetřovacího týmu také shromažďoval svědecké výpovědi pro Úřad prokurátora.

Když se ukázalo, že za masakr byl spoluzodpovědný starosta Vukovaru Slavko Dokmanovič, který se na násilnostech na místě osobně podílel, dokázali Vladimír Dzuro a jeho kolegové Dokmanoviće zatknout a dopravit před soud do Haagu. Podívejte se na video ze zatýkání Dokmanoviće:

Vukovarský starosta se stal prvním zločincem obviněným a souzeným Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

Pro rozhlas upravila Blanka Kostřicová. V režii Víta Vencla čte Jan Hájek. Četbu uvádíme v premiéře. Poslouchat ji můžete od 20. února do 1. března vždy ve 23:33 na vlnách Plusu, nebo na webu. Každý díl bude dostupný mimořádně po dobu 2 týdnů po odvysílání.

Spustit audio

Související