Vítání prezidenta v Košicích. Slavit mohli hlavně komunisté

V dubnu 1945 se na vlnách BBC už takřka slavilo. Prezident Beneš přijel 3. dubna 1945 do Košic. Ocitl se tím konečně na části osvobozeného území obnovovaného Československa. 

Z dnešního hlediska ovšem zaráží seznam osob, které ho na místě vítaly, nebo s ním už z Moskvy přicestovaly. Ta jména mluví za vše: kromě lidoveckého premiéra Jana Šrámka šlo vesměs pouze o komunisty nebo jejich skryté spolupracovníky, jako byl moskevský velvyslanec Zdeněk Fierlinger, který Šrámka ještě v Košicích jako premiér vystřídal.

Čtěte také

Dále už následovali: Gottwald, Slánský, Kopecká, Široký, Laušman (váhavý sociální demokrat nepevných zásad), a k tomu komunistický kulturní sekerník Zdeněk Nejedlý. Vše v přítomnosti sovětského velvyslance Valeriana Zorina.

Prezidenta a jeho shromážděnou družinu vítal v košickém divadle člen předsednictva Národní rady Slovenska Gustáv Husák. Co dodat.

Obklíčen komunisty

Beneš se už v Košicích ocitl v obklíčení, jakému nemohl jako demokrat čelit. A bohužel vznik košické vlády potvrdil, že i své zbylé spolupracovníky z řad demokratů, kteří s ním abosolvovali poslední kus cesty z Moskvy do vlasti, nakonec prezident obětuje.

Ze skutečných demokratů přežil jako ministr košické vlády vlastně jenom Jan Masaryk jako ministr zahraničí, jehož reálné politické schopnosti ale značně zaostávaly za řečnickým talentem.

Historický záznam z BBC, kde prezidentův příjezd do Košic ohlašuje Pavel Tigrid a slovenská hlasatelka BBC Růžena Hájková, komentuje splolu s historikem Prokopem Tomkem Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související