Ve Spojených státech prudce přibývá pohlavních chorob. AIDS už neděsí

17. červen 2018

Přibližně před 20 lety vydalo americké vládní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí ambiciózní plán na „vymýcení syfilidy ve Spojených státech“. Jak se ale ukazuje, tato iniciativa příliš nevyšla. Krátce po jejím oznámení se počet infikovaných pacientů začal zvyšovat, a následně se čísla už jen zhoršovala. Mezi lety 2000 až 2016 se počet nakažených dokonce zečtyřnásobil, píše týdeník Economist.

Vrozená syfilis, jež se přenáší z matky na plod, byla před 25 lety téměř minulostí, teď však rovněž počtem případů významně narostla. Trend je alarmující hlavně proto, že u nakažených rodiček je až 40procentní pravděpodobnost, že se dítě nenarodí živé.

Problémem však není pouze syfilis, ale i další pohlavně přenosné choroby. Po krátkém poklesu se opět vrací i kapavka, jejíž výskyt od roku 2010 vzrostl o 46 procent. A chlamydie, velmi častá pohlavní nemoc, která může mít za následek i ženskou neplodnost, se četností v populaci od roku 2000 téměř zdvojnásobily.

Lék PrEP nám umožní kontrolovat šíření HIV mezi evropskými gayi, tvrdí britská epidemioložka

Test krve

Mezi možnosti prevence nákazou viru HIV přibyla v poslední době také tzv. preexpoziční profylaxe. Jde o využití léků na HIV u lidí, kteří ale nejsou HIV pozitivní, což může jejich nákaze zabránit. Odborníkem na tuto techniku je britská epidemioložka Sheena McCormack, která byla exkluzivním hostem Magazínu Leonardo.

Přestože lidé mladší třiceti let představují velkou část infikovaných, počet pohlavně přenosných nemocí vzrostl i u starších Američanů. U dospělých ve věku 55 let a starších se od roku 2010 počet nákaz chlamydiemi zdvojnásobil a u kapavky dokonce ztrojnásobil.

Úřady v New Yorku a Los Angeles tak bijí na poplach stejně jako v zemědělských státech typu Mississippi, kde ostatně mají jeden v největších počtů nakažených z celých USA.

Způsob přenosu pohlavních chorob, totiž nechráněný styk s infikovanou osobou, je přitom veřejně dobře známý. Vědomi jsou si toho podle něj i mladiství, s nimiž se jinak rodiče nebo učitelé o choulostivé věci často zdráhají mluvit. Za co tedy může rychlý nárůst v počtu nakažených?

Málo peněz

Existuje hned několik teorií. První z nich přisuzuje vinu snižování veřejných výdajů na prevenci a monitorování pohlavně přenosných nemocí. Od roku 2003 se příslušný rozpočet Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí snížil o 40 procent.

Klesal přitom jak za republikánských prezidentů, tak i za vlády Baracka Obamy. Trumpova administrativa jen loni své příspěvky snížila o 17 procent, dokonce 19procentní pokles pak zaznamenal program prevence proti šíření viru HIV.

Nadužíváním antibiotik jsme si vyrazili zbraně z rukou, konstatuje europoslanec Poc (ČSSD)

Pavel Poc

Ve Spojeném království se objevil případ kapavky, na kterou nezabírala standardní léčba antibiotiky. O věci informovala ve velkém tamní média s tím, že jde o první takový případ potvrzený odbornými institucemi. Zároveň se rozproudila znovu debata o tom, zda účinnost antibiotik nenaráží na své hranice, a to především kvůli tomu, že se tato léčiva užívají v obrovském množství a bakterie si na ně vypěstovaly odolnost.

Na těchto penězích přitom zprostředkovaně závisejí i mnohé kliniky nabízející důvěrné služby například i mladým lidem, kteří často nechtějí jít za svým praktickým lékařem. „Jednak kvůli obecnému stigmatu, ale i proto, že praktičtí lékaři často neradi mluví o sexu,“ myslí si David Harvey výkonný ředitel americké Národní koalice ředitelů zdravotních středisek pro sexuálně přenosné nemoci.

Dalším vysvětlením může být podle týdeníku fakt, že sex je v současnosti považovaný za méně nebezpečný. Nejvíce obávaná pohlavní nemoc, AIDS, je mnohem méně děsivá než kdysi. Homosexuálové a bisexuální muži, kterým v Americe stále hrozí poměrně vysoké riziko infikace virem HIV, jsou nyní vyzýváni k tomu, aby jednou denně užívali profylaktické pilulky, které mohou nebezpečí snížit až o 99 procent.

Pro ty, kteří se HIV nakazí, nabízejí antiretrovirové léky možnost téměř normálního života. Pilulky ale muže nechrání před dalšími pohlavně přenosnými nemocemi. Právě gayové tak tvoří velkou část nově nakažených.

Nejen USA

Podobnou dynamiku je ale možné pozorovat rovněž u heterosexuálních párů, kde se lidé hlavně obávají nechtěného těhotenství. Antikoncepční pilulky a nitroděložní tělíska sice početí mohou zabránit, mnoho párů ale pak už vůbec nepoužívá kondomy. A u těch, kteří pravidelně nepodstupují testy, následně může docházet k šíření infekcí.

Čtěte takéSexuální výchova v Polsku: sklenka vody místo antikoncepce. Osvětu šíří youtuberka

Spojené státy ale rozhodně nejsou jedinou zemí, která má s nárůstem pohlavně přenosných nemocí problém. V roce 2017 došlo v Anglii k 20procentnímu nárůstu případů syfilidy a 22procentnímu vzestupu u kapavky. Právě zde se také objevil první kmen kapavky, který je rezistentní vůči antibiotikům.

Rostoucí výskyt pohlavně přenosných chorob zaznamenaly mezi lety 2010 až 2014 i další země západní Evropy, některé dokonce až o dvojnásobek. Takováto plošná změna tedy indikuje spíše obecnou změnu v sexuálním chování, než že by se jednalo o americkou výjimečnost.

Místo prevence abstinence

Zákonodárci ve Spojených státech nicméně často upřednostňují podporu sexuálnímu vzdělávání vybízejícímu k sexuální abstinenci, kterou mnozí vidí jako hlavní ochranu před otěhotněním i nemocemi. Stát na takovou výchovu ročně vynakládá asi 60 milionu dolarů.

Čtěte také'Ukážeme světu vyspělou technologii.' Japonci chystají pro olympiádu v roce 2020 ultratenké kondomy

Economist však upozorňuje na experimentální hodnocení, podle kterých podobné programy příliš nepomáhají a neoddalují u lidí začátek sexuálního života. Pokud se tedy vynechá abstinence, je podle týdeníku nejlepším způsobem ochrany proti pohlavně přenosným chorobám použití kondomu. Mladí lidé ho ale mají v oblibě čím dál tím méně.

Podle Williama Yarbera z Kinseyova ústavu na Indianské univerzitě za to může stigma s kondomem spojené. Pomůcka je často považovaná za neatraktivní a lpění na jejím použití je prý možné chápat jako narážku na partnerovu „čistotu“.

Nechat se takovými dojmy ovlivnit je ale riskantní. Zavádějící mohou být i vzájemná ujištění partnerů, pokud nejsou doložená nedávným testováním. „Muži i ženy podávají nepřesné informace ohledně počtu minulých sexuálních partnerů,“ podotýká Yarber. „Zvláště, pokud je to v žáru okamžiku,“ cituje akademika Economist.

autor: per
Spustit audio

Související